Η σημασία του ξεκαθαρίσματος είναι μία από τις σκέψεις που μας απασχολούν λίγο πριν ή αφού υποδεχτούμε τη νέα χρονιά.

Αυτό που συνηθίζουμε, δηλαδή, να κάνουμε στο τέλος κάθε έτους ή στην αρχή του επόμενου είναι να θέτουμε νέους στόχους, να σημειώνουμε νέες συνήθειες που θέλουμε να αποκτήσουμε και γενικότερα να αναζητούμε οτιδήποτε νέο θεωρούμε ότι θα βελτιώσει τη ζωή μας.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι πάντοτε κάτι νέο αυτό που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Αντίθετα, είναι περισσότερο χρήσιμο να απομακρύνουμε καταστάσεις ή συνήθειες που μας κρατάνε πίσω. Με τον τρόπο αυτό και θ’ απαλλαγούμε από οτιδήποτε μας βαραίνει αλλά και θα δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν όλα εκείνα τα θετικά που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε.

Δε χωρά αμφιβολία ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές συνήθειες που, εφόσον τις έχουμε υιοθετήσει, θα ήταν βοηθητικό να τις απομακρύνουμε ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε. 

Ας δούμε λοιπόν ποιες συνήθειες είναι καλό να απομακρύνουμε.

  1. Αναβλητικότητα: Μία συνήθεια που έχουν αρκετοί άνθρωποι αλλά τελικά μόνο πίσω τους κρατάει από όσα θα ήθελαν πραγματικά να κάνουν, δεσμεύοντας όμως και την ενέργειά τους.
  2. Φόβος: Πολλές φορές ο φόβος για το τι θα μπορούσε να συμβεί, μας εμποδίζει να πραγματοποιήσουμε κάτι που θα θέλαμε. Περιορίζοντας όμως τους φόβους μας, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στις επιθυμίες μας και στις πραγματικές μας ανάγκες.
  3. Τελειομανία: “Κανείς δεν είναι τέλειος!” πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει ή δεν το έχουμε οι ίδιοι πει. Η τάση να είναι κάποιος τελειομανής του τρώει ενέργεια και χρόνο. Αφήνοντας αυτή τη συνήθεια πίσω μας μπορούμε να αισθανθούμε ασύγκριτα πιο ανάλαφροι.
  4. Περιοριστικές πεποιθήσεις: Αρκετοί άνθρωποι έχουν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης που τους εμποδίζει να δουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και έτσι θα γίνουμε πιο σοφοί.
  5. Τοξικοί άνθρωποι: Υπάρχουν άνθρωποι στο περιβάλλον μας που με τα λόγια και τη συμπεριφορά τους μας γεμίζουν συστηματικά με δυσάρεστα συναισθήματα. Καλό θα ήταν να τους απομακρύνουμε ή να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τη συνεύρεση μαζί τους.
  6. Υπερβολική ανάλυση: Όταν ασχολούμαστε με ένα θέμα και το έχουμε πλαισιώσει πάρα πολύ καλά, σε σημείο που και οι ίδιοι κουραζόμαστε και θέλουμε να σταματήσουμε να μιλάμε γι’ αυτό το θέμα. Ας αρχίσουμε να περιορίζουμε την ανάλυση που κάνουμε γύρω από κάθε θέμα και ας μείνουμε στα βασικά σημεία του.

Ολοκληρώνοντας, δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι να έχουμε όλα τα παραπάνω, ίσως έχουμε κάποια από αυτά. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε ο καθένας τις συνήθειες που θα ήθελε να αλλάξει, είτε περιορίζοντάς τες είτε απομακρύνοντάς τες από εκείνον.