Εκφοβισμός, βία, bullying…λέξεις που χρησιμοποιούμε τόσο συχνά πλέον στην καθημερινότητά μας και μας ακούγονται τόσο «οικείες»!
Πόσες φορές ακούσατε το παιδί σας να παραπονιέται ότι τα παιδιά στο σχολείο το πειράζουν; Πόσες φορές σας είπε πως δυσκολεύεται να κάνει φίλους;
Πόσες φορές θυμώσατε, με τα παιδιά «των άλλων», που δεν συμπεριφέρονται «σωστά» και πληγώνουν το παιδί σας;
Πόσες φορές απογοητευτήκατε με το σχολείο, με τους εκπαιδευτικούς, που δεν οριοθετούν τις καταστάσεις και δεν υπάρχουν συνέπειες;
Κάποια στιγμή όμως, έρχεται η ώρα που το παιδί μας γυρίζει από το σχολείο και σταματά να μας μιλά πια για όλα αυτά που το ενοχλούν. Νιώθουμε ότι το παιδί μας υποφέρει, καταλαβαίνουμε ότι κάτι συμβαίνει, όμως εκείνο δεν μας μιλά…
Τι να συμβαίνει άραγε;
Το κακοποίησαν; Το απείλησαν; Το εκβίασαν; Το ευτέλισαν;
Τότε, εμείς γεμίζουμε οργή, περνούν από το μυαλό μας θυμωμένες παρορμητικές σκέψεις να πάμε στο σχολείο, να φωνάξουμε, να κατηγορήσουμε, να δικαιώσουμε το παιδί μας…
Πολλές φορές πρέπει να φτάσει να γίνει κάτι πολύ σοβαρό για να εξετάσουμε ένα θέμα.
Τι έχουμε παραλείψει όμως πριν φτάσουμε σε μια ακραία κατάσταση;
Έχουμε παραλείψει να προστατέψουμε το παιδί μας…να το εκπαιδεύσουμε στο να αναγνωρίζει τον κίνδυνο, να του μάθουμε πώς να αποφεύγει και πώς να ζητά βοήθεια!
Έχουμε παραλείψει να δυναμώσουμε το παιδί μας παρέχοντας του όλη την απαραίτητη γνώση για να αντιμετωπίσει τη βία.
Το πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι “Τι θα έκανες Αν?” έρχεται για να εξυπηρετήσει όλους ακριβώς τους παραπάνω σκοπούς. Να κάνει το παιδί να αισθανθεί άνετα παίζοντας και να μπορέσει να μιλήσει ανοιχτά για τις προσωπικές του εμπειρίες ή για κάτι που έχει δει, να σκεφθεί λύσεις, να προετοιμαστεί.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: Tι θα έκανες Αν?