Ο ρόλος των εθίμων και των παραδόσεων ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, κυρίως, στο παρελθόν. “Κρύβουν” συνήθως ένα βαθύτερο νόημα. Η ερμηνεία τους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προσαρμογή μας στις ανάγκες της καθημερινότητας. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο επιστημονικό “Περιοδικό Ψυχολογίας της Οικογένειας” έδειξε ότι τα έθιμα σχετίζονται άμεσα με τη σωματική και ψυχική υγεία. Σημειώνεται δε ότι δεν χρειάζεται αυτά να τηρούνται κατά γράμμα, αρκεί να κινούμαστε στο πλαίσιο αυτών.
Ένα επίκαιρο έθιμο, με πανάρχαιες ρίζες, που συνήθιζαν να γιορτάζουν οι γεωργοί το Νοέμβριο ήταν τα “Πολυσπόρια”. Εορταζόταν, συγκεκριμένα, την παραμονή ή ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Έτσι, οι άνθρωποι ήθελαν να δείξουν, όχι μόνο το σεβασμό αλλά και, την ευγνωμοσύνη τους για τη γη. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι για τον αγροτικό κόσμο η σοδειά αλλά και η συγκομιδή της ήταν απαραίτητα για την επιβίωση.
Βασικότερο μέλημα κάθε οικογένειας ήταν, μετά τη συλλογή των καρπών, να φροντίσουν για την αποθήκευσή τους. Έτσι ώστε να τους βρει ο χειμώνας κατάλληλα προετοιμασμένους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι, τη συγκεκριμένη εποχή, για τους ανθρώπους ήταν ακόμη πιο δύσκολο να προβλέψουν ξαφνικές αλλαγές. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η αλλαγή του καιρού.
Παρόλα αυτά φρόντιζαν να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να πορευτούν με όποιο διαθέσιμο μέσο. Χωρίς, φυσικά, να παραλείπουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους.
Με τον ίδιο, λοιπόν, τρόπο πρέπει κι εμείς να φροντίζουμε να προετοιμαζόμαστε ψυχικά ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στους αγώνες μας – μικρούς ή μεγάλους. Βέβαια, όπως πολλές φορές ο καιρός αλλάζει απρόβλεπτα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη ρουτίνα μας. Γι΄αυτό και είναι καθοριστική η ευελιξία αλλά και η ικανότητα προσαρμογής στις αλλαγές.
Τα Πολυσπόρια αποτελούν, επίσης, ένα δυνατό παράδειγμα ευγνωμοσύνης. Συχνά, είτε λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε είτε λόγω των προτύπων που προβάλλονται – ξεχνάμε να αξιολογήσουμε όσα έχουμε. Αντιθέτως, εστιάζουμε, κυρίως, σε ό,τι μας λείπει. Ας αφιερώσουμε, λοιπόν, λίγο χρόνο στη δική μας “τελετουργία” ευγνωμοσύνης. Θα καταφέρουμε έτσι να εκφράσουμε στον εαυτό μας όση ευγνωμοσύνη χρειάζεται για όλες αυτές τις μάχες που καθημερινά καλείται να δώσει.
Με αφορμή, λοιπόν το έθιμο των πολυσποριών ας προετοιμαστούμε κι εμείς, με όποια μέσα διαθέτουμε, για να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας καταστάσεις. Εκφράζοντας, φυσικά, την ευγνωμοσύνη μας για αυτά.