Συνέντευξη στο περιοδικό: “Η Συμβουλευτική σήμερα”

Ερ.: Με αφορμή το πρόσφατο εργαστήρι σας που πραγματοποιήθηκε στον Γαλατά με θέμα “Βγες από το λαβύρινθό σου…έχεις τον τρόπο!”, θα μπορούσατε να μας πείτε τι σας οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος;

Απ.: Το συγκεκριμένο θέμα είναι εμπνευσμένο από τον μύθο της Αριάδνης και του Θησέα, ο οποίος προσφέρθηκε να ταξιδέψει στην Κρήτη, να μπει στον λαβύρινθο και να σκοτώσει τον Μινώταυρο που ταλαιπωρούσε τους Αθηναίους. Ο μύθος αυτός, που είναι γνωστός και ως ο Μίτος της Αριάδνης, είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους που περιγράφει τον αγώνα του κάθε ανθρώπου να αναζητήσει λύσεις και να βγει από το δικό του λαβύρινθο. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας θα χρειαστεί να διασχίσουμε πολλούς “λαβύρινθους”, τα τελευταία, όμως, χρόνια αναγκαστήκαμε να περπατήσουμε πολλούς λαβύρινθους και όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με το αίσθημα του αδιέξοδου. Γι’ αυτό και θεώρησα σημαντικό αυτό το θέμα, δίνοντας την προοπτική ότι μπορεί ο καθένας να βρει τον δικό του τρόπο να βγει από τον λαβύρινθό του.

Γενικά, οι μύθοι κρύβουν μια σοφία χιλιάδων ετών και μέσα από τα αρχέτυπα λειτουργούν σε όλους τους ανθρώπους ασυνείδητα.

Ερ.: Αναλύστε μας περισσότερο αυτή την προσέγγιση.

Απ.: Οι μύθοι κρύβουν μια αλήθεια χιλιάδων ετών. Η χώρα μας, ιδιαίτερα, κουβαλάει μια τεράστια κληρονομιά μύθων και παραμυθιών που έχουν μελετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για τη σημασία τους όσο και για τη σύνδεσή τους με την ψυχοσύνθεση του ατόμου. Κάθε μύθος περιγράφει μια περιπέτεια γεμάτη εμπόδια ή δοκιμασίες που ο ήρωας καλείται να αντιμετωπίσει. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στην καθημερινότητά μας με τη διαφορά ότι στους μύθους υπάρχει και το υπερφυσικό στοιχείο. Ουσιαστικά, λοιπόν, κάθε μύθος περιγράφει τη διαδικασία της αυτογνωσίας. Ο ήρωας, όπως και ο σύγχρονος άνθρωπος, καλείται να γνωρίσει τον εαυτό του και να ζητήσει βοήθεια για να εξελιχθεί και να πετύχει τους στόχους του.

Ερ.: Εσείς, ως Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια πώς συνδυάζετε τους μύθους με τη διαδικασία της αυτογνωσίας;

Απ.: Κάθε εργαστήρι βασίζεται σε έναν συγκεκριμένο μύθο ή παραμύθι, το οποίο επιλέγω βάσει των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου που συμβαδίζει με το “εδώ και τώρα”.

Όλα τα εργαστήριά μου αποτελούνται από ένα συνδυασμό θεωρίας και βιωματικών ασκήσεων, δημιουργώντας έτσι μια ολοκληρωμένη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

Κάθε εργαστήριο εστιάζει σε μια διαφορετική πτυχή της καθημερινότητας όπου χρειάζεται περισσότερη γνώση αλλά και δύναμη ώστε να μπορέσουν τα άτομα να “πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους” και να ηγηθούν των καταστάσεων, καλλιεργώντας την ψυχική τους αντοχή. Προτείνονται μια σειρά από ρεαλιστικές πρακτικές όπως είναι ασκήσεις γνωσιακής αναδόμησης, θετικοί οραματισμοί, ασκήσεις αυτογνωσίας, ασκήσεις συνειδητότητας, κ.α. .

Ερ.: Ο συγκεκριμένος μύθος πώς σχετίζεται με την αυτογνωσία;

Απ.: Πρώτα απ’ όλα το όνομα του ήρωα, Θησέα, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα τίθημι που σημαίνει θέτω. Θα μπορούσε, λοιπόν, να συσχετιστεί με τα θέλω, τις ανάγκες, τις αξίες, τα όρια, τους στόχους που θέτουμε – τη θέση μας γενικότερα και την στάση μας στη ζωή. Περιγράφει, ακριβώς, το αίτημα κάθε ανθρώπου που επιζητά την αυτογνωσία μέσα από την ψυχοθεραπεία.

Ο μύθος αυτός μας καλεί να ταξιδέψουμε εσωτερικά και εξωτερικά, φυσικά και φανταστικά, με το νου και με το πνεύμα για να αντιμετωπίσουμε τον εσωτερικό μας «μινώταυρο» που βρίσκεται κρυμμένος καλά στον σκοτεινό λαβύρινθο της ψυχής μας.

Ερ.: Τι είναι, τελικά, για τον καθένα μας ο μινώταυρος;

Απ.: Άγχος για τη ζωή, φόβος απόρριψης, άγχος θανάτου, φόβος επιτυχίας…

Δυσκολίες στην εργασία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αδυναμία διεκδίκησης, απουσία συντροφικών σχέσεων, δυσκολία στην επικοινωνία…

Για τον καθένα είναι εντελώς υποκειμενικό και ξεχωριστό αυτό που τον ταλαιπωρεί. Ο Μινώταυρος, όμως, γενικά, περιγράφει την επαφή με τους δικούς μας φόβους, πάθη ή αδυναμίες.

Ερ.: Πώς μέσα από το εργαστήρι θα μπορέσει ο συμμετέχων να βρει τη λύση για ό,τι σημαίνει για εκείνον ο Μινώταυρος;

Απ.: Όλοι γινόμαστε «Θησέας» όταν θελήσουμε να απελευθερωθούμε από κάτι που μας ταλαιπωρεί και να ακολουθήσουμε τον ηρωικό δρόμο. Όλοι νιώθουμε σαν τον Θησέα  πριν να πάρει την γενναία απόφαση όταν αγνοούμε ό,τι πραγματικά έχει σημασία, όταν αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι άσχημο και επώδυνο, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι σε διλήμματα και αδιέξοδα, όταν χάνουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία, όταν βιώνουμε απώλειες φυσικές και συμβολικές.

Είναι τότε που μέσα από ασφυκτικά συναισθήματα παίρνουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε ένα εσωτερικό ταξίδι για να σκοτώσουμε τον « άσχημο μινώταυρο» που μας ταλαιπωρεί.

Και  τότε πρέπει να βρούμε το κουβάρι, όπως το βρήκε ο Θησέας που του το έδωσε η Αριάδνη. Έτσι, ακριβώς και ο κάθε συμμετέχοντας θα βρει, μέσα από το εργαστήρι, το κουβάρι που αναζητά για την έξοδο από τον δικό του λαβύρινθο.

Ερ.: Αναφέρατε παραπάνω ότι κάθε εργαστήρι είναι βιωματικό. Μπορείτε να μας δώσετε ένα βιωματικό στοιχείο για το συγκεκριμένο εργαστήρι;

Απ.: Βεβαίως. Για παράδειγμα, προκειμένου οι συμμετέχοντες να νιώσουν ότι περπατάνε και καταφέρνουν να βγουν από τον λαβύρινθό τους, σχηματίστηκε με τη βοήθεια σχοινιών πάνω στην άμμο ένας πραγματικός λαβύρινθος, στο σχήμα του Κρητικού κλασικού λαβύρινθου. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος λαβύρινθος είναι το παλαιότερο και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μοτίβο στον κόσμο και χρονολογείται πριν από 4000 έτη.

Ένας λαβύρινθος είναι ένα ελικοειδές μονοπάτι, συχνά μονόδρομο, με ένα μοναδικό άνοιγμα που οδηγεί στο κέντρο του. Σαν σύμβολο είναι τόσο δυνατό που μπορούσε να λειτουργήσει και ως τόπος τελετουργιών και τελετών. Οι λαβύρινθοι είναι εργαλεία για προσωπικό, ψυχολογικό και πνευματικό μετασχηματισμό και ενισχύουν τη δραστηριότητα του δεξιού εγκεφάλου.

Ερ.: Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολοι είναι οι λαβύρινθοι, πραγματικοί και ψυχολογικοί. Όπως ο Θησέας δέχτηκε τη βοήθεια της Αριάδνης, έτσι κι ο καθένας χρειάζεται βοήθεια να βγει από τον λαβύρινθό του.

Απ.: Ακριβώς. Για την έξοδο από κάθε λαβύρινθο είναι απαραίτητο και ένα “κουβάρι”. Το κουβάρι, δηλαδή το νήμα, είναι συμβολικά η σύνδεση με τον εαυτό μας που μας βοηθά να μπούμε και να βγούμε από τον λαβύρινθο, να ξεχωρίσουμε τι πραγματικά θέλουμε και να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις μας. Το νήμα σηματοδοτεί την ανάγκη του ανθρώπου να κρατηθεί από ότι τον στηρίζει για να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Ερ.: Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή μας, πώς θα θέλατε να κλείσετε.

Απ.: Καταρχάς, σας ευχαριστώ θερμά που μου δώσατε τη δυνατότητα να παρουσιάσω τη δική μου προσέγγιση για τη σύνδεση των μύθων με την προσωπική αναζήτηση κι ανάπτυξη.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στον καθένα να βρει το «κουβάρι» που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον δικό του εσωτερικό μινώταυρο, να συνδεθεί με τα δυνατά και γενναία κομμάτια μέσα του και να βγει νικητής στη ζωή, περπατώντας τον δικό του ηρωικό δρόμο!

Η παρούσα συνέντευξη πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό  “Η  Συμβουλευτική Σήμερα, έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, τεύχος 4 Δεκέμβριος 2022”