Βλέπεις το ποτήρι μισό άδειο ή μισό γεμάτο; Πόσα “Θετικά Συναισθήματα” εντοπίζεις στην καθημερινότητα σου;
Η απάντηση σε δυο τέτοιες πολύ απλές ερωτήσεις , έχει σύμφωνα με έρευνες άμεση επίδραση στην καθημερινή μας ζωή. Στη διαχείριση κρίσεων, δύσκολων και έντονων καταστάσεων. Η στάση μας απέναντι στη ζωή επηρεάζει άμεσα την υγεία μας ψυχική και σωματική.
Θετική Ψυχολογία
Έτσι τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια νέα προσέγγιση της Ψυχολογίας, που έχει ονομαστεί «Θετική Ψυχολογία» και δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια προσέγγιση που αφορά κυρίως στα «Θετικά συναισθήματα». Τη μελέτη δηλαδή, των δεξιοτήτων που αναπτύσσει ο άνθρωπος βιώνοντας αυτά τα συναισθήματα, αλλά και τα επιτεύγματα που προκύπτουν. Η θετική ψυχολογία εστιάζει στην προαγωγή της ευζωίας, της ευημερίας και της ικανοποίησης από τη ζωή. Ενώ παράλληλα μελετά τον ρόλο και την επίδραση των θετικών συναισθημάτων στα χαρακτηριστικά , στα κίνητρα και στις ικανότητες των ανθρώπων.
Μερικά βήματα για την ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων , και την εφαρμογή ενός πιο θετικού τρόπου ζωής, είναι αρχικά η χρήση περισσότερων θετικών φράσεων στην καθημερινότητα όπως αντί «δεν το έχω ξανακάνει», «είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσω κάτι καινούριο»!
Ακόμα μια συνήθεια που ενισχύει τη θετική σκέψη, είναι η συναναστροφή με ανθρώπους θετικούς που αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία και χιούμορ τις καθημερινές προκλήσεις. Έχοντας γύρω μας τέτοιους ανθρώπους σίγουρα βοηθάει στο να αντιμετωπίζουμε και εμείς οι ίδιοι πιο θετικά τη ζωή. Ένας τρόπος να συναναστραφούμε τέτοιους ανθρώπους είναι η συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια με θετική θεματολογία.
Ένα άλλο θετικό συναίσθημα που είναι ωραίο να υιοθετεί κανείς στην καθημερινότητα, είναι η «αυτό-συμπόνια». Η «αυτό-συμπόνια» είναι το «αντίδοτο» της αυτοκριτικής. Απευθύνεται στην ανθρώπινη ανάγκη για εσωτερική ασφάλεια, καθησυχασμό και αίσθηση καταφυγίου, (Germer & Neff, 2013) Οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας και σταθερότητας ακόμη και σε περιπτώσεις αποτυχίας, αντιληπτής ανεπάρκειας ή αναξιότητας (Neff, 2011)
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πως στη ζωή υπάρχει και το καλό και το κακό. Για να μπορέσουμε να δούμε το φως πρέπει να δούμε και το σκοτάδι. Έτσι είναι γεγονός πως ακόμα και τα αρνητικά συναισθήματα αποτελούν πηγή δύναμης για την επιβίωση . Ωστόσο είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε έναν θετικό τρόπο ζωής γιατί αυτός είναι που μας βοηθά να συνεχίζουμε!