Αναμφίβολα, μία από τις δυσκολότερες καταστάσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε και, σε πολλές περιπτώσεις, μας έκανε να νιώθουμε ότι πνιγόμαστε και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, ήταν η πανδημία.
Βέβαια, η συνθήκη αυτή είναι μία επιβεβαίωση για το πόσο απρόοπτα και πόσο μεγάλες αλλαγές μπορούν να προκύψουν, που μπορεί να μην είναι άμεσα στο χέρι μας να ελέγξουμε ή να αλλάξουμε.
Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι, έχοντας στο μυαλό μας τρόπους που θα μας βοηθούν να ηρεμήσουμε κάθε φορά που νιώθουμε να πνιγόμαστε από μία δυσκολία – μικρή ή μεγάλη.
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες τακτικές περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Καταγράψτε τα συναισθήματά σας. Αφήνοντας τον εαυτό μας ελεύθερο να γράψει ό,τι αισθάνεται και να εκφράσει τις σκέψεις του, χωρίς δομή απαραίτητα, δημιουργεί ένα αίσθημα ανακούφισης. Μας βοηθάει να εκτονώσουμε ό,τι μας βαραίνει αλλά και να δούμε την κατάσταση πιο καθαρά.
- Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Όταν νιώθουμε πνιγμένοι έχουμε την τάση να παίρνουμε κοφτές και ρηχές ανάσες. Σύμφωνα με μελέτες, οι βαθιές και αργές ανάσες στέλνουν στον εγκέφαλο ένα θετικό μήνυμα που μας κάνει να νιώθουμε ικανούς να “παλέψουμε”. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η τεχνική των αναπνοών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε δύσκολες καταστάσεις.
- Σκεφτείτε διαφορετικά. Βρείτε μία συγκεκριμένη ερώτηση ή έκφραση που θα επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας κάθε φορά που θα έρχεστε αντιμέτωποι με αυτό το συναίσθημα. Θα μπορούσε να είναι μία ερώτηση όπως: “Θα είναι το ίδιο σημαντικό αυτό την επόμενη εβδομάδα;” “Υπάρχει πράγματι λόγος να επιτρέψω σε αυτή την κατάσταση ή σε αυτόν τον άνθρωπο να επηρεάσει την ψυχική μου ηρεμία;”. Με τον τρόπο αυτό θα κατευθύνετε τη σκέψη σας σε διαφορετική οπτική ενώ θα αξιολογήσετε ρεαλιστικά την κατάσταση. Κι αυτό γιατί την ώρα που βιώνουμε ένα δύσκολο συναίσθημα έχουμε την τάση να υπερ-συγκεντρωνόμαστε σε αυτό και να σκεφτόμαστε τα χειρότερα σενάρια.
Το σημαντικότερο απ’ όλα, το πιο βοηθητικό και απαραίτητο για οποιαδήποτε κατάσταση κι αν ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Συχνά, έχουμε την τάση ό,τι κι αν συμβαίνει, όποιο δύσκολο συναίσθημα κι αν νιώθουμε να κρίνουμε τον εαυτό μας και, ουσιαστικά, να μην του επιτρέπουμε να νιώθει τέτοια συναισθήματα. Προσπαθώντας όμως να πνίξουμε αυτά τα συναισθήματα και μη δείχνοντας κατανόηση έχει ως αποτέλεσμα η πίεση να συσσωρεύεται.