Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να αναρωτιέται αν υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου σε μια σχέση;

Στην αρχή κάθε σχέσης επικρατεί ο ενθουσιασμός και η επιθυμία μας να περνάμε όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο με το σύντροφό μας. Ο σύντροφός μας γίνεται ο κόσμος όλος. Προτεραιότητά μας γίνεται η φροντίδα του συντρόφου μας, γι’ αυτό και αφιερώνουμε όλη μας την ενέργεια και το χρόνο σ’ αυτή. Αυτό, όμως, μπορεί να κρύβει και μία παγίδα. Αν το διάστημα αυτό ξεπεράσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα  να παραμελήσουμε τον εαυτό μας, χωρίς απαραίτητα να το διαπιστώσουμε αμέσως. Εάν αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο να σκεφτόμαστε τις ανάγκες του συντρόφου μας και να τις βάζουμε διαρκώς σε προτεραιότητα, σταδιακά χάνουμε τα δικά μας ενδιαφέροντα και παραμελούμε τις ανάγκες μας. 

Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να μην παραμελούμε να ακούμε τον εαυτό μας, να παρατηρούμε και να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα “σημάδια”. 

Μερικά, λοιπόν, από τα πιο συνηθισμένα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχουμε ξεκινήσει να “χάνουμε” τον εαυτό μας σε μία σχέση, είναι:

  1. Δεν λες τη γνώμη σου “ανοιχτά”. Ακόμη κι αν έχεις διαφορετική άποψη, επιλέγεις να συμπλέεις με τη γνώμη του άλλου. Αυτή η στάση θεωρείς ότι θα τον κάνει πιο χαρούμενο ή ανησυχείς ότι η γνώμη σου δεν θα είναι αποδεκτή. Μία υγιής σχέση πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια και στο σεβασμό. Και σίγουρα η ανοιχτή επικοινωνία βοηθάει σε αυτό.

  2. Χάνεις τη δική σου κοινωνική ζωή. Αρχίζεις και βλέπεις όλο και λιγότερο τους φίλους και την οικογένειά σου. Ανταποκρίνεσαι λιγότερο ή και καθόλου σε κοινωνικά καλέσματα. Στην ουσία ο χρόνος σου είναι αφιερωμένος στο σύντροφό σου. Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει μία σχέση εξάρτησης. Σε μία υγιής σχέση θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία στο χώρο ύπαρξης και των άλλων σημαντικών για εμάς σχέσεων, όπως είναι οι φίλοι, οι συγγενείς, οι συνεργάτες κ.λπ..

  3. Συγχωνεύεις τα θέλω σου και τις ανάγκες σου με αυτές του συντρόφου σου. Όταν επιλέγεις αποκλειστικά να ακολουθείς τις επιλογές του συντρόφου σου, είναι ακόμη ένα από τα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου σε μια σχέση. Είναι αδύνατο να συμπλέουν πάντα τα θέλω και οι ανάγκες σου με αυτές ενός άλλου ανθρώπου. Το σημαντικό είναι να μπορούν σε μία σχέση να ικανοποιούνται τα θέλω και των δύο ανθρώπων.

  4. Δεν μπορείς να αποφασίσεις μόνος σου. Περιμένεις την έγκριση του συντρόφου σου χωρίς να κάνεις κάτι – από το πιο απλό, για παράδειγμα τι να φορέσεις σήμερα, μέχρι το πιο σύνθετο, για παράδειγμα τις επαγγελματικές σου επιλογές. Είναι φυσιολογικό να θέλεις τη γνώμη του συντρόφου σου, αλλά όχι να μένεις άπραγος περιμένοντας την έγκρισή του.

  5. Δεν λες “όχι”. Όταν θέλεις μονίμως να ευχαριστείς τον άλλο, λες συνέχεια “ναι”, ακόμη κι αν κάτι δεν σου ταιριάζει ή δεν συμφωνείς. Πέρα από το γεγονός ότι δεν βάζεις όρια δεν δίνεις τη δυνατότητα στον άλλον άνθρωπο να καταλάβει τι σου αρέσει. 

Όποια από τα παραπάνω σημάδια κι αν παρατηρήσει κάποιος, σίγουρα καμία κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Έχουμε πάντα τη δυνατότητα της επιλογής αλλά και την ικανότητα να διορθώσουμε όποια κατάσταση δεν μας ικανοποιεί.