Σε κανέναν δεν αρέσει η αποτυχία, γιατί συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα όπως είναι η θλίψη, ο εκνευρισμός, η ντροπή, η αίσθηση ότι δεν τα καταφέρνω…

Αλλά το να φοβάσαι μην αποτύχεις είναι πιο δύσκολο από την ίδια την αποτυχία, γιατί σε αποτρέπει από το να κάνεις πράγματα για να καλυτερεύσεις την ζωή σου. Όταν δεν τολμάς στη ζωή είναι αδύνατο να αναπτυχθείς.

Πολύ απλά ο φόβος της αποτυχίας σε αποτρέπει από το να ζητήσεις από κάποιον να βγείτε ραντεβού, να ζητήσεις αύξηση, να ζητήσεις μια χάρη, να μάθεις κάτι καινούριο…

Στην παθολογική της διάσταση ο φόβος για την αποτυχία μπορεί να εξελιχθεί σε μία φοβία η οποία σε ταλαιπωρεί ψυχικά και σε εμποδίζει να χαρείς ελεύθερα την ζωή σου.

Υπάρχουν δύο βασικές περιπτώσεις που ενεργοποιείται ο φόβος της αποτυχίας. Στην μία περίπτωση είναι όταν μαθαίνεις κάτι από το μηδέν -δηλαδή όταν ξεκινάς κάτι καινούριο όπως είναι να μάθεις ένα μουσικό όργανο, μια ξένη γλώσσα, υπολογιστές. Όταν συμβάινει αυτό στην αρχή νοιώθεις ότι δεν ξέρεις τίποτε και ότι δεν τα καταφέρνεις. Αυτά τα συναισθήματα δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να τα αντέξουν με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν το φόβο της αποτυχίας.

Η δεύτερη περίπτωση είναι όταν αντιμετωπίζεις μεγάλα γεγονότα όπως είναι να σπουδάσεις, να πιάσεις μια δουλειά, να ετοιμάσεις μια εργασία. Εδώ χρειάζεται να επιστρατεύσεις όλη σου την αυτοπεποίθηση προκειμένου να τα διεκπεραιώσεις. Επειδή όμως απαιτούν πολύ χρόνο, είναι φυσικό να υπάρχουν φορές που δεν θα τα καταφέρεις να κάνεις κάτι καλά ή σωστά ή έγκαιρα. Αν το ερμηνεύσεις ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, τότε είναι εντάξει. Αν όμως το ερμηνεύσεις ως δεν τα καταφέρνω, αναπτύσσεται επίσης ο φόβος της αποτυχίας.

Γενικά όλοι βιώνουμε αυτό το φόβο της αποτυχίας αλλά εξαρτάται σε τι βαθμό το βιώνει ο καθένας και αν μπορεί να το διαχειριστεί ή τον ακινητοποιεί. Συνήθως ο φόβος της αποτυχίας συνοδεύεται από ένα τρομερό άγχος και από χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να απομονωθείς από τους ανθρώπους γύρω σου.

«Η αποτυχία είναι θέμα ερμηνείας.»

Εάν κάθε φορά που κάνεις κάποιο Λάθος νιώθεις ότι Απέτυχες ή ότι είσαι Ανεπαρκής, δεν πρόκειται να δεις καθαρά το μέγεθος των δυνατοτήτων σου και θα αισθάνεσαι όλο και περισσότερο άγχος.

Θυμήσου:

«Ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη είναι ο άνθρωπος που δεν κάνει τίποτα (Franklin D. Roosevelt)».

Χρειάζεται να καταλάβεις ότι το λάθος είναι φυσιολογικό και είναι κομμάτι της ανάπτυξής σου.

Κάθε Λάθος, κάθε Αποτυχία είναι ένα «μέσον» προς την Εμπειρία. Ξεπέρασε το φόβο του να κάνεις λάθος. Είναι δεδομένο ότι θα κάνεις λάθη. Ο τρόπος που θα διαχειριστείς τις συνέπειες σε βοηθά να μάθεις τις δυνατότητες σου.

Και δεν μπορείς να μάθεις τις δυνατότητές σου εάν δε ρισκάρεις να κάνεις λάθη. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και τη δυναμική σου και ρίσκαρε! Έστω, κάνε λάθος!