“Τι θα έκανες Αν?” – Ένα παιχνίδι ενάντια στον εκφοβισμό​

Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τρόπους να προστατευόμαστε?

Διδασκόμαστε πολλά πράγματα, από πολύ μικρή ηλικία. Το πιο σημαντικό όμως, δεν μας το μαθαίνει κανείς.

Το να αγαπάμε τον εαυτό μας…

Και να τον φροντίζουμε, προστατεύοντας τον από την αρνητικότητα και τη βία. 

Γιατί η προστασία του εαυτού μας, είναι δεξιότητα ζωής.

Το “Τι θα έκανες Αν?” είναι ένα ψυχοεκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι επικοινωνίας που ενδυναμώνει παιδιά, εφήβους και γονείς απέναντι στον εκφοβισμό.

Δημιούργησα το παιχνίδι αυτό με πολλή αγάπη και φροντίδα, για όλα τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από τον εκφοβισμό και όλους τους γονείς που αγωνιούν μη γνωρίζοντας πώς να τα βοηθήσουν.

Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς αλλά και επαγγελματίες ψυχικής υγείας και με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο ενισχύει την επικοινωνία, διευκολύνοντας τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους να μιλήσουν για αυτό το πολύ ιδιαίτερο θέμα.

To Παιχνίδι

Το “Τι θα έκανες ΑΝ…?” είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι επικοινωνίας για έναν ή περισσότερους παίκτες και δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το γονέα, τον εκπαιδευτικό ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας, να ενεργοποιήσει το διάλογο ανάμεσα στον ενήλικα και στο παιδί απέναντι σε πιθανές απειλητικές καταστάσεις που μπορεί να συμβούν στον ίδιο ή στην παρέα του. Βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να προετοιμάσει και να εκπαιδεύσει το παιδί ή τον έφηβο στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εκφοβισμού. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αποτελεί αφορμή για όξυνση της κριτικής σκέψης. Οι ερωτήσεις είναι τοποθετημένες κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μη φέρνουν το παιδί σε δυσάρεστη θέση, αλλά να βοηθήσουν στην ουσιαστική επικοινωνία, στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και του μοιράσματος δύσκολων εμπειριών.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει 50 κάρτες που αφορούν τις τρεις αναπτυξιακές φάσεις του παιδιού, τη νηπιακή, τη σχολική και την εφηβική. Κάθε κάρτα περιγράφει μία περίπτωση εκφοβισμού. Ο ενήλικας που θα παίξει μαζί με το παιδί επιλέγει ποιές κάρτες θα χρησιμοποιήσει ανάλογα με την ηλικία, τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και φροντίζει η διαδικασία του παιχνιδιού να είναι χαλαρή και ανάλαφρη. Με αυτό τον τρόπο το «Τι θα έκανες ΑΝ…?» είναι διασκεδαστικό και ωφέλιμο για όλους, μικρούς και μεγάλους. 

Πώς μπορεί να βοηθήσει;

Ολοένα και συχνότερα ακούμε για τραγικές περιπτώσεις θυμάτων του εκφοβισμού…

Ας μην περιμένουμε να μας συμβεί.
Ας πάρουμε τα μέτρα μας.

 

Ας είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τι είναι πραγματικά ο εκφοβισμός, πώς δουλεύει, πώς λειτουργεί ο θύτης, πώς το θύμα και πώς ο μάρτυρας.

Ας σκεφτούμε πώς μπορούμε εμείς σαν γονείς να λάβουμε δράση;
Ας σκεφτούν οι εκπαιδευτικοί πώς μπορούν να οριοθετήσουν τα παιδιά και να ελέγξουν την κατάσταση.

Αυτή την ανάγκη έρχεται να φροντίσει το εργαστήρι «Τι θα έκανες ΑΝ…?» με τη βοήθεια του επιτραπέζιου ομώνυμου παιχνιδιού.

 

Το «Τι θα έκανες ΑΝ…?» είναι ένα ψυχοεκπαιδευτικό εργαστήρι το οποίο έχει σαν στόχο, να προετοιμάσει μικρούς και μεγάλους στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν σύγχρονες πληροφορίες σε σχέση με τα αίτια και τις συνέπειές του και εφοδιάζονται με πρακτικές λύσεις αντιμετώπισής του, παίζοντας διαδραστικά το ομώνυμο παιχνίδι “Τι θα έκανες Αν…?”

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

Εργαστήρι για Γονείς – Women for Life, Μάρτιος 2019

Ένα ακόμα εργαστήριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου, στον όμορφο χώρο του Women for life,  Γρηγορίου Ξενοπούλου 10, Νέο Ψυχικό, και ώρα 11:00 – 14:00.

Για εμάς όμως επιτεύχθηκε κάτι ακόμη σπουδαιότερο… Νέοι άνθρωποι, γονείς, εκπαιδευτικοί και ειδικοί ψυχικής υγείας γνώρισαν το “Τι θα έκανες ΑΝ?” και εκπαιδεύτηκαν σε μεθόδους αντιμετώπισης του εκφοβισμού.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, με την ευχή το παιχνίδι να ταξιδέψει και να ενδυναμώσει παιδιά & εφήβους!

Ευχαριστούμε θερμά την Άννα-Μαρία Χρονοπούλου και την Ολυμπία για τη ζεστή φιλοξενία στον όμορφο χώρο του Women for Life!

Εργαστήρι για Γονείς – Λείριον, Νοέμβριος 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα εκπαιδευτικό-βιωματικό Εργαστήριο Επικοινωνίας για την Ενδυνάμωση παιδιών και εφήβων απέναντι στον Εκφοβισμό, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στις 11:00-14:00 στον υπέροχο χώρο του “Λείριον”!

Η επιτυχία έγκειται στο ότι καταφέραμε, 20 άτομα, να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε εμπειρίες, να συζητήσουμε προβλήματα και να σκεφτούμε λύσεις που δεν εμπεριέχουν ΒΙΑ.

Με σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός μας, απολαύσαμε τη συντροφιά μας και παίξαμε!!
Παίξαμε χρησιμοποιώντας το παιχνίδι, δημιουργώντας ο καθένας τη δική του Τράπεζα εναλλακτικών λύσεων  και αφεθήκαμε με ασφάλεια.

Ευχαριστώ όλους εσάς για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε και που με τιμήσατε με την παρουσία σας.

Εργαστήρι για γονείς – Ξενοδοχείο Electra Palace, Νοέμβριος 2017

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το πρωτότυπα σχεδιασμένο επιτραπέζιο παιχνίδι «Τι θα έκανες ΑΝ…?» σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας. Δημιούργησα το παιχνίδι αυτό με πολλή αγάπη και φροντίδα, για όλα τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από τον εκφοβισμό και όλους τους γονείς που αγωνιούν μη γνωρίζοντας πώς να τα βοηθήσουν.

Εύχομαι αυτό το παιχνίδι να αποτελέσει ένα εργαλείο προστασίας και ενδυνάμωσης μικρών και μεγάλων!