Είμαστε στην εποχή που έχουμε περισσότερους τρόπους για να επικοινωνήσουμε αλλά ταυτόχρονα δυσκολευόμαστε περισσότερο από ποτέ να εκφραστούμε. Και έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές μας είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες για να εκφραστούμε αλλά στην άμεση επικοινωνία “μπλοκάρουμε”. 

Όμως, μέσα από ένα γραπτό μήνυμα ή άλλες τεχνολογίες δεν μπορούμε να ανοίξουμε την καρδιά μας και να εκφράσουμε ουσιαστικά τα συναισθήματά μας με τον ίδιο τρόπο που θα το κάναμε από κοντά. Αυτή η αληθινή, άμεση και από καρδιάς επικοινωνία είναι που θα μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις και αυτό θα πρέπει να επιδιώκουμε με τα άτομα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, ας αναζητήσουμε μία ή περισσότερες ευκαιρίες να μιλήσουμε μέσα από την καρδιά μας. Επιλέξτε ένα θέμα που σας απασχολεί, ένα άτομο που σας ενδιαφέρει, βρείτε την κατάλληλη στιγμή και εκφραστείτε. 

Πριν μιλήσετε να έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Σκεφτείτε ότι η πρόθεσή σας είναι θετική, ακόμη κι αν επιλέξετε να μιλήσετε για κάτι που σας έχει δυσαρεστήσει. Σκοπός είναι να ανακαλύψετε και να εκφράσετε την αλήθεια – θα βοηθήσετε όχι μόνο τον εαυτό σας αλλά και τον συνομιλητή σας.

  • Οργανώστε στο μυαλό σας μία βασική δομή για ό,τι θέλετε να πείτε και εστιάστε στην εμπειρία σας: σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις, επιθυμίες, αναμνήσεις, εικόνες… Κι αυτό γιατί είναι εύκολο να μπεις σε διαμάχες για καταστάσεις, γεγονότα, παρελθόν ή επίλυση προβλημάτων αλλά είναι δύσκολο να διαφωνήσεις με την εμπειρία σου.

  • Να εκφράζεστε με σιγουριά για τα λόγια σας. Να έχετε πίστη στην ειλικρίνειά σας και στην ίδια την αλήθεια. Αναγνωρίστε πως μπορεί να μην αρέσει στους άλλους αυτό που έχετε να πείτε, αλλά έχετε το δικαίωμα να το λέτε χωρίς να χρειάζεται να το δικαιολογήσετε και ότι το να το πείτε είναι μάλλον καλό για τη σχέση σας.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης:

  • Πάρτε μία ανάσα και φροντίστε να κάθεστε άνετα.

  • Να μην ξεχνάτε ότι συζητάτε με άτομα αγαπημένα που νοιάζονται για εσάς.

  • Μαλακώστε τον τόνο της φωνής και το βλέμμα σας δείχνοντας έτσι ότι έχετε πρόθεση καλής θέλησης.

  • Να είστε άμεσοι και ουσιαστικοί. Όταν οι άνθρωποι μιλούν αληθινά από καρδιάς, συχνά λένε αυτό που πρέπει να ειπωθεί σε λιγότερο χρόνο.

  • Φροντίστε να μένετε ουσιαστικά στο θέμα συζήτησης ακόμη κι αν το άλλο άτομο νιώσετε ότι παρεκκλίνει.

Το σημαντικότερο από όλα είναι να ενθαρρύνετε και το άλλο άτομο να μιλήσει και να εκφραστεί από καρδιάς. Κι αν τελικά νιώσετε πως η στιγμή που επιλέξατε δεν είναι η κατάλληλη, να νιώσετε την άνεση να συνεχίσετε μια άλλη φορά. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι στόχος της οποιασδήποτε συζήτησης δεν είναι να αλλάξετε το συνομιλητή σας αλλά να νιώσετε εσείς την ελευθερία να εκφραστείτε.