Ο Αύγουστος είναι πλέον εδώ και οι περισσότεροι απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους ή ετοιμάζουν τις τελευταίες βαλίτσες για αναχώρηση. 

Υπάρχει όμως και μία μερίδα ανθρώπων που τη συνηθισμένη περίοδο των διακοπών νιώθει άγχος. Κι αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί οι ίδιοι θεώρησαν ότι οι διακοπές δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης και άρα, λόγω δικών τους καταστάσεων, αναγκάστηκαν να της παραμελήσουν είτε γιατί νιώθουν ότι είναι “υποχρεωμένοι” να ακολουθήσουν τις διακοπές επειδή έτσι έχει καθιερωθεί από το κοινωνικό σύνολο. 

Υπάρχει, βέβαια, και η πιθανότητα για όσους δεν παραμελούν τις διακοπές τους ανάμεσα στα “πρέπει” και τις υποχρεώσεις να παραμελήσουν ό,τι για εκείνους προσωπικά περιγράφει η φράση “κάνω διακοπές”.

Αλήθεια, εσείς έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι σημαίνουν οι διακοπές;

Ο καθένας μπορεί να δώσει την προσωπική του άποψη στο τι περιγράφουν για τον ίδιο οι διακοπές και πώς επιθυμεί να τις περάσει. Θα συμφωνήσουμε όμως ότι, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, διακοπές σημαίνει δια – κόπτω ό,τι έκανα το προηγούμενο διάστημα και βγαίνω από την ρουτίνα μου.

Βέβαια, στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, όπου οι ρυθμοί και οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται, η δυνατότητα των ανθρώπων για διακοπές έχει πληγεί σε βαθμό που από ανάγκη και δικαίωμα, άρχισαν να θεωρούνται προνόμιο. 

Είναι πράγματι προνόμιο;

Η απάντηση με μία λέξη είναι “όχι”! Οι διακοπές κάθε άλλο παρά προνόμιο θα έπρεπε να θεωρούνται μιας και τα οφέλη της είναι πολυάριθμα, κυρίως, στην ψυχική μας υγεία. Εννοείται ότι οι περισσότεροι ευχόμαστε να μπορούσαμε να ακολουθήσουμε διακοπές διαρκείας ή να πραγματοποιήσουμε εκείνο το ταξίδι στον εξωτικό προορισμό, αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ακόμη και οι σύντομες αποδράσεις, έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την αποφόρτιση και την επαναφορά του οργανισμού σε ισορροπία.

Άλλωστε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι διακοπές δεν σημαίνει παύση μόνο από την εργασία ή τις υποχρεώσεις μας. Αντίθετα, στις διακοπές κάτι που, επίσης, διακόπτεται είναι η ρουτίνα και οι συνήθειές μας. Κι αυτό συνεπάγεται ένα βήμα έξω από το comfort zone μας. 

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι διακοπές σημαίνει “βγαίνω από τη ζώνη άνεσής μου”!

Ίσως δυσκολεύομαστε να το συνδυάσουμε αλλά σκεφτείτε πόσες, έστω και μικρές, αλλαγές δεν συμβαίνουν στις διακοπές… από το διαφορετικό μαξιλάρι που χρησιμοποιούμε μέχρι το χώρο διαμονής ή τα διαφορετικά μέρη που επισκεπτόμαστε. Ωστόσο, επειδή οι διακοπές είναι συνδεδεμένες με ευχάριστα συναισθήματα, αυτό το βήμα έξω από το comfort zone έχει ως αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική μας ανανέωση και ευεξία.

Γενικότερα, το αίσθημα που κυριαρχεί στις διακοπές είναι η ξενοιασιά, η χαρά και η ξεκούραση συναισθήματα δηλαδή που βοηθούν τον οργανισμό να εκκρίνει όλες εκείνες τις ορμόνες που διατηρούν το αίσθημα της ευτυχίας, της πληρότητας και της ανανέωσης. Σκεφτείτε πόσο πιο δημιουργικοί, πόσο δυνατοί και, πάνω απ΄όλα, πόσο υγιεί νιώθουμε όταν κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας αυτά τα συναισθήματα!

Μήπως, λοιπόν, τελικά οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασικό συστατικό για την ευζωία και την ψυχική μας ισορροπία; Σκεφτείτε το!