Δεν υπάρχει τίποτα πιο διαχρονικό από ένα λαϊκό παραμύθι!

Τα παραμύθια αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας όλων των ατόμων σε κάθε γωνιά της γης.

Αποσκοπούν στην ηθική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση, στην εξερεύνηση του αγνώστου και του παράξενου, στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση των φόβων αλλά και την δημιουργία επιθυμιών.

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, έλκονται από το άκουσμα και την ανάγνωση παραμυθιών.

Το παραμύθι λοιπόν, είναι μια ιστορία από την φαντασία, εμπνευσμένη από κάποιο συμβάν του παρελθόντος, που σκοπό έχει την ψυχαγωγία παιδιών και μεγάλων, ενώ τους φέρνει πιο κοντά μέσα από τον πλούτο συναισθημάτων που τους προκαλεί όσο το διαβάζουν.

Συνηθισμένα θέματα είναι η αναζήτηση αγάπης, συντροφιάς, οικογένειας, αποδοχής, αληθινής φιλίας μέσα από δοκιμασίες που οι ήρωες καλούνται να ακούσουν το ένστικτό τους.

Παράλληλα, μέσα σε ένα παραμύθι θαυμάζουμε αξίες ζωής, όπως η καλοσύνη, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια, η ισότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Το παραμύθι είναι ένα μάθημα ζωής για παιδιά και μεγάλους.

Τα οφέλη του συναντώνται σε πολλαπλά επίπεδα καθώς μέσα από τον ανάλαφρο, διασκεδαστικό τους χαρακτήρα ψυχαγωγούν αλλά και ταυτόχρονα προβληματίζουν και ενδυναμώνουν τους αναγνώστες.

Κάθε στοιχείο στο παραμύθι έχει και ένα κρυφό νόημα, έναν βαθύτερο συμβολισμό.

Στα παραμύθια συναντάμε πάντα κάποια δοκιμασία, κάποιο άθλο ή γενικότερα εμπόδιο που πρέπει να προσπεράσει ο ήρωας για να φτάσει στον στόχο του.

Ο αναγνώστης ταυτίζεται με τους ήρωες και βρίσκει τα κοινά σημεία με δοκιμασίες που ο ίδιος αντιμετωπίζει στη ζωή, και μέσα από το παραμύθι εμπνέεται στο να βρει λύσεις!

Μέσα από την φαντασία ενός παραμυθιού, όλα φαίνονται τόσο απλά!

Το ποιοι είναι «οι καλοί» και ποιοι οι «κακοί».

Το ποιες είναι οι παγίδες και ποιες οι θυσίες που πρέπει να γίνουν.

Τα παραμύθια αντικατοπτρίζουν τόσες καταστάσεις της αληθινής ζωής, που δεν έχουμε καν φανταστεί!

Μόνο που στα παραμύθια, είναι κάπως ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνει ο ήρωας για αντιμετωπίσει τα εμπόδια, από την ανάγνωση είναι εύκολο να καταλάβει ακόμα και ένα μικρό παιδί το καλό και το κακό.

Και βέβαια, στα παραμύθια συχνά υπάρχει και το παραφυσικό στοιχείο, κάτι μαγικό, θεϊκό, αόρατο που βοηθά τον ήρωα να νικήσει!

Στην αληθινή ζωή, τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα και δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το ποιο δρόμο πρέπει να επιλέξουμε. Η Ψυχοθεραπεία έρχεται να μας φέρει σε επαφή και σύνδεση με τον εαυτό μας και να ακούσουμε την καρδιά μας, ακριβώς όπως κάνουν οι ήρωες στα παραμύθια!

Ψυχοθεραπευτικά, καλούμαστε να διαχωρίσουμε το καλό από το κακό σε σύνθετες καταστάσεις, να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν και τα δύο, να αντλούμε δύναμη από το περιβάλλον μας και από ό,τι θεωρούμε εμείς θετικό, και στο τέλος να αντιμετωπίζουμε τις δοκιμασίες της ζωής με επιτυχία, σαν αληθινοί ήρωες!