Η ευγνωμοσύνη είναι η ικανότητα να μπορεί κάποιος να ευχαριστεί για ό,τι έχει στη ζωή του. Μάλιστα, υπάρχει και μία γιορτή αφιερωμένη στις ευχαριστίες, η “Ημέρα των Ευχαριστιών”. Εορτάζεται κάθε χρόνο σε διάφορους πολιτισμούς. Ξεκίνησε, αρχικά, για να απονέμουν οι αγρότες ευχαριστίες προς τη φύση για τη σοδειά που συγκόμιζαν. Πλέον, οι Ευχαριστίες είναι μία έκφραση ευγνωμοσύνης.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να αφορά το παρελθόν, ανακαλώντας θετικές αναμνήσεις, ή το μέλλον, διατηρώντας μία αισιόδοξη στάση ζωής. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να αφορά κυρίως το παρόν. Και αυτό γιατί το παρόν είναι ό,τι έχουμε, το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη!

Το βασικότερο χαρακτηριστικό της ευγνωμοσύνης είναι να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι μας προσφέρεται. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε τα μάτια της ψυχής μας ανοιχτά ώστε να αναγνωρίζουμε ό,τι έχουμε την κάθε στιγμή. Αναμφίβολα, όλοι αντιμετωπίζουμε και δυσκολίες στην καθημερινότητα, όμως πάντα έχουμε και πολλά θετικά, ταυτόχρονα.

Στην ουσία, με την ευγνωμοσύνη εκπαιδεύουμε το μυαλό και την ψυχή μας να επικεντρώνονται σε ό,τι μας είναι διαθέσιμο και όχι σε ό,τι μας λείπει. Συνήθως προσπαθούμε να φτάσουμε όσα δεν έχουμε, ελπίζοντας πως έτσι θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει τα όνειρα και τους στόχους που όλοι θέτουμε, αλλά προϋποθέτει αυτά να μην μας γίνουν τροχοπέδη. 

Η ευγνωμοσύνη είναι μία ικανότητα του ατόμου που μπορεί να την καλλιεργήσει μέσα από πρακτική. Ένας από τους τρόπους εξάσκησης είναι να ευχαριστούμε καθημερινά, λεκτικά ή και νοητά. 

Όπως έδειξε και μία έρευνα, οι άνθρωποι που έγραφαν καθημερινά πράγματα για τα οποία αισθανόταν ευγνωμοσύνη, είχαν διαφορετική στάση ζωής μετά από 10 μόλις εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, απέκτησαν μία πιο αισιόδοξη στάση ζωής και ήταν πιο χαρούμενοι. Εντυπωσιακό είναι το συμπέρασμα ότι είχαν περισσότερη διάθεση για φυσική άσκηση.

Δοκιμάστε το! 

Γενικά, η σημασία της ευγνωμοσύνης στην ψυχολογία αποτελεί αντικείμενο έρευνας εδώ και αρκετά χρόνια, όχι μόνο στον προσωπικό αλλά και στον επαγγελματικό τομέα. Ειδικότερα, στο εργασιακό περιβάλλον οι ευχαριστίες συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αποδοτικότητα των εργαζόμενων.

Με αφορμή λοιπόν την Ημέρα των Ευχαριστιών (25 Νοεμβρίου) ας γράψουμε όλοι ένα ευχαριστήριο σημείωμα στον εαυτό μας ή σε όποιον νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας!