Παλάτια, κάστρα, πουλιά, ζώα που μιλάνε, μαγικά δάση, νεράιδες, μυθικά τέρατα… είναι μόνο κάποια από αυτά που μας έρχονται στο μυαλό, όταν ακούμε τη λέξη παραμύθι…!

Όλοι έχουμε κάποια αγαπημένα παραμύθια που θέλουμε να τα διαβάζουμε και να τα ξαναδιαβάζουμε χωρίς να τα χορταίνουμε!

Τα παραμύθια έχουν διάρκεια στον χρόνο και η κάθε ιστορία μένει ανεξίτηλη στην μνήμη των παιδιών που ταξίδεψαν στο άκουσμά της.

Οι έντονες αυτές συνδέσεις και αναμνήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι στα παραμύθια υπάρχουν αρχέτυπα.

Ο Carl Jung, ψυχαναλυτής, εισήγαγε τα αρχέτυπα στον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία του συλλογικού ασυνείδητου.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το αρχέτυπο, είναι το σύνολο των αναμνήσεων που υπάρχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι οποίες παρουσιάζουν συλλογικές εμπειρίες του ανθρώπινου γένους. (πηγή: Wikipedia)

Υπάρχουν διάφορα αρχέτυπα όπως η σκιά, ο σοφός γέροντας, το παιδί-ήρωας, η μητέρα κτλ, τα οποία εμφανίζονται μέσα από συμβολισμούς σε παραμύθια, μύθους, όνειρα καθώς και στην πραγματική ζωή.

Άρα, κάθε στοιχείο στο παραμύθι, ακόμα και η ίδια η πλοκή του, αποτελεί ένα αρχέτυπο – κι ένα διαχρονικό παράδειγμα για την πορεία στη ζωή.

Στα περισσότερα κλασσικά παραμύθια, το αρχέτυπο που κυριαρχεί είναι η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κεντρικός ήρωας και η προσπάθειά του να υπερπηδήσει τα εμπόδια και να αναγεννηθεί.

Επιπλέον, η συχνή πλοκή που περιλαμβάνει αναζήτηση του πρίγκηπα συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα και γάμο.

Η εμφάνιση της μαγείας στα παραμύθια συμβολίζει την ανάγκη μας να πιστέψουμε σε κάποια ανώτερη δύναμη.

Η παρουσία «κακών» στοιχείων συνδέεται με το γεγονός ότι στη ζωή υπάρχουν πάντα και οι δύο πλευρές.

Η εμφάνιση ζώων & φυτών με ανθρώπινες ιδιότητες (εκφράσεις, ομιλία..) συμβολίζουν την τεράστια σημασία της φύσης στη ζωή μας.

Σε κάθε παραμύθι τίθεται ένα υπαρξιακό ερώτημα που ο ήρωας καλείται να απαντήσει!

Ακριβώς όπως και στην αληθινή ζωή…

Ακόμα και για την Ψυχοθεραπεία, τα παραμύθια με το οποία έχει επαφή ο θεραπευόμενος αποτελούν ένα ισχυρό διαγνωστικό και θεραπευτικό εργαλείο ταυτόχρονα.

Το αγαπημένο παραμύθι σας λοιπόν και όχι μόνο έχει να πει πολλά για το πώς πραγματικά αισθάνεστε και ποιο είναι το ερώτημα που εσείς έχετε να απαντήσετε!

Για αυτό, την επόμενη φορά που θα τύχει να διαβάσετε ένα παραμύθι, πάρτε λίγο χρόνο να το διαβάσετε καλύτερα, να το κατανοήσετε και να το αισθανθείτε… ίσως ένα παραμύθι να μπορεί να σας δώσει μια μαγική λύση!