Πόσες φορές δεν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να παραπονιέται για τις δύσκολες καταστάσεις που όλοι βιώνουμε; Και σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί: “μπορώ άραγε να κάνω κάτι για ν’ αλλάξω τον κόσμο;”. Η απάντηση και αυτό που όλοι σκεφτόμαστε τις περισσότερες φορές είναι πως είμαστε μόνο ένα άτομο, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να έρθει η διαφορά.

Αυτό που όμως ισχύει στην πραγματικότητα είναι ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και καμία διαφορά δε θεωρείται ασήμαντη. 

Σκεφτείτε άλλωστε ποια είναι τελικά αυτά τα πράγματα που κάνουν μια μέρα μας καλύτερη… είναι αυτές οι μικρές πράξεις που έχουμε δεχτεί ή έχουμε προσφέρει που έκαναν τελικά τη διαφορά. Κι αν ο καθένας από εμάς μπορεί να προσφέρει κάτι μικρό μέσα στην καθημερινότητά του, φανταστείτε πόσο μεγάλο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα. 

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποια είναι αυτά τα μικρά που θα μπορούσαμε να κάνουμε, παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες.

  1. Δώστε ένα κομπλιμέντο. Είναι απίστευτη η δύναμη που μπορεί να κρύβει μία όμορφη κουβέντα που έρχεται αναπάντεχα. Δεν φαντάζεστε πόσο μπορεί να αλλάξει τη μέρα. Κι επειδή όλα ξεκινούν από μέσα μας, φροντίστε να χαρίζετε πάντα ένα κομπλιμέντο και στον εαυτό σας.
  2. Μη βιάζεστε να κρίνετε κάποιον και να βγάλετε συμπεράσματα. Έχουμε συχνά την τάση να βγάζουμε συμπεράσματα για τους άλλους με βάση την εμφάνιση, το χρώμα, τη συμπεριφορά ή την εργασία τους. Ξέρουμε, όμως, τι πραγματικά υπάρχει πίσω από αυτό που βλέπουμε ή ποιοι λόγοι ωθούν κάποιον σε μία συγκεκριμένη συμπεριφορά; Δοκιμάστε να υιοθετήσετε αυτή τη σκέψη πριν οποιοδήποτε συμπέρασμα και σίγουρα ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους θα αλλάξει!
  3. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για εθελοντισμό. Η αλήθεια είναι ότι οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και οι ρυθμοί είναι αρκετά έντονοι και συχνά νιώθουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για τίποτα άλλο. Είναι, όμως, πράγματι ανέφικτο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να προσφέρουμε τι βοήθειά μας σε μία εθελοντική δράση; Κι αν νιώθετε ότι η απάντηση είναι “ναι”, υπάρχουν πάντα και εναλλακτικές λύσεις. Μπορείτε να μαζέψετε ένα σκουπίδι από το δρόμο ή να προσφέρετε τη βοήθειά σας σε κάποιον που θα έχει ανάγκη κατά τη διαδρομή προς την εργασία σας.
  4. Φυτέψτε και φροντίστε ένα φυτό. Στις μεγαλουπόλεις η επαφή με τη φύση αλλά και ο εξωτερικός χώρος που διαθέτουν οι κατοικίες είναι, συνήθως, περιορισμένα. Όλοι, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να φυτέψουμε, έστω και ένα, φυτό. Αυτόματα βοηθάμε το περιβάλλον, ο χώρος μας γίνεται πιο όμορφος και, όπως έχει αποδειχτεί, ακόμη κι αυτή η μικρή ενασχόληση με τη φύση έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας. Και μην ξεχνάτε: όταν είμαστε χαρούμενοι από μέσα, αυτό θα βγει και προς τα έξω!
  5. Δωρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε.Έχουμε συχνά τη συνήθεια να αποθηκεύουμε πράγματα με την σκέψη ότι ίσως μας χρειαστούν κάποια στιγμή. Αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο χώρο μπορεί να καταλαμβάνουν πράγματα που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε πάνω από ένα χρόνο; Αποφασίστε να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα και να δώσετε έστω μερικά από αυτά. Σίγουρα κάποιος άνθρωπος θα τα χρησιμοποιήσει συχνότερα, ενώ θα νιώσετε και οι δύο εξίσου χαρούμενοι. Άλλωστε, ελευθερώνοντας χώρο δημιουργούμε τελικά χώρο για κάτι νέο – κι όχι απαραίτητα νέα αντικείμενα, αλλά ευκαιρίες, συναισθήματα ή ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

Οι τρόποι που μπορούμε να συνεισφέρουμε για να γίνει ο κόσμος μας – και συνεπώς η καθημερινότητά μας – καλύτερος είναι σίγουρα αναρίθμητοι. Όλα εξαρτώνται από τον χρόνο και τις δυνατότητες μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως καμία επιλογή δεν είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από κάποια άλλη, όλες έχουν εξίσου την ίδια δύναμη. Σημασία έχει να επιλέξουμε και να πράξουμε. Και πάνω απ’ όλα να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες μας και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Αυτό από μόνο του είναι το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα. Μπορούν ν’ ακολουθήσουν πολλά!