Σεμινάριο αντιμετώπισης του εκφοβισμού “Τι θα έκανες Αν ?”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο αντιμετώπισης του εκφοβισμού «Τι θα έκανες Αν?» που οργάνωσε το Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής “Βίλχελμ Ράιχ” στις 24 και 31 Οκτωβρίου 2022.
Ο Εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει τα παιδιά κάθε ηλικίας. Ολοένα και συχνότερα ακούμε για τραγικές περιπτώσεις θυμάτων του εκφοβισμού… Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές έρευνες, στα περιστατικά bullying είδαμε αύξηση κατά 22% το 2021. 6 στους 10 ‘Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει θύματα σχολικού εκφοβισμού.
Ας μην περιμένουμε, λοιπόν, να συμβεί. Είναι καλό να πάρουμε τα μέτρα μας. Ας ανοίξουμε τα αυτιά μας και να ακούσουμε τι είναι πραγματικά ο εκφοβισμός, πώς δουλεύει, πώς λειτουργεί ο θύτης, πώς το θύμα και πώς ο μάρτυρας. Μπορούμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη πώς εμείς σαν γονείς, εκπαιδευτικοί, θεραπευτές έχουμε τη δύναμη να λάβουμε δράση;
Αυτή την ανάγκη έρχεται να φροντίσει το εκπαιδευτικό σεμινάριο Αντιμετώπισης του Εκφοβισμού που διοργάνωσε το Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής “Βίλχελμ Ράιχ” κάνοντάς μου την τιμή να είμαι η εισηγήτρια.
Τη βάση του σεμιναρίου αποτελεί το ομώνυμο επιτραπέζιο παιχνίδι επικοινωνίας «Τι θα έκανες Αν?». Είναι ένα παιχνίδι που έχω δημιουργήσει και αφορά  γονείς, εκπαιδευτικούς και  ειδικούς ψυχικής υγείας. Βοηθά άμεσα τα παιδιά και τους εφήβους  στην αναγνώριση και στη διαχείριση περιπτώσεων εκφοβισμού. Η παρουσίαση έγινε με  πλούσιο θεωρητικό υλικό και τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων. Συμπληρωματικά, ήρθαν σε επαφή με πλήθος εργαλείων με σκοπό την ενίσχυση της εργασίας τους με τα παιδιά.
Η ομάδα των συμμετεχόντων ήταν απίστευτα ζωντανή με πλήθος γόνιμων προβληματισμών και γνήσιο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση του φαινομένου. Τέτοιες συναντήσεις μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον για μια κοινωνία με λιγότερη βία και ουσιαστικότερη επικοινωνία!!!
Ευχής έργον το σεμινάριο αυτό να ταξιδέψει σε κάθε σχολείο δημόσιο ή ιδιωτικό, και σε κάθε φορέα που πραγματεύεται ζητήματα ψυχικής υγείας.