Έχετε παρατηρήσει ότι είμαστε απασχολημένοι διαρκώς και η φράση “Έχω πολλή δουλειά” έχει αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως την απάντηση “Καλά” που συνηθίζαμε να δίνουμε στην ερώτηση “Τι κάνεις;”; 

Η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμοί στη σύγχρονη καθημερινότητα είναι έντονοι και το να είμαστε απασχολημένοι δείχνει αναπόφευκτο. Όλοι έχουμε αρκετές υποχρεώσεις να καλύψουμε, επαγγελματικές και προσωπικές, που απαιτούν ενέργεια αλλά και ώρες, περιορίζοντας τον ελεύθερό μας χρόνο. Και δυστυχώς οι υποχρεώσεις τρέχουν κι εμείς δεν μπορούμε να πατήσουμε “Παύση” μέχρι να αποφασίσουμε να συνεχίσουμε.

Το να είμαστε διαρκώς απασχολημένοι, φαίνεται να είναι μονόδρομος και να μην αποτελεί επιλογή. Παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για να καλύπτουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Ωστόσο, αν σας ρωτούσε κάποιος “Πώς νιώθετε που είστε τόσο απασχολημένοι;” , τι θα απαντούσατε;

Θα λέγατε ότι το έχετε επιλέξει επειδή το θεωρείτε απαραίτητο για την εξέλιξή σας, ότι νιώθετε ολοκληρωμένοι και πλήρεις με αυτό και άρα νιώθετε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι; Ή μηπως το να είστε υπερβολικά απασχολημένοι σας προκαλεί άγχος, κόπωση και νιώθετε ότι δεν προλαβαίνετε να ζήσετε;

Στην πραγματικότητα, όταν υπερφορτώνουμε τον εαυτό μας, το σώμα και ο εγκέφαλός μας αντιδρούν. Ακόμη κι αυτή η δεύτερη κούπα καφέ που νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται να επιβραδύνουμε.

Έχουμε όμως τελικά την επιλογή να μπορέσουμε να μειώσουμε τους ρυθμούς και να είμαστε λιγότερο απασχολημένοι;

Η απάντηση είναι ναι! Και οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν σίγουρα να πάρουμε μερικές ανάσες και να μπορέσουμε μέσα στη μέρα όχι μόνο να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι αλλά να έχουμε και προσωπικό χρόνο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

  • Συνειδητοποίησε ότι το να είσαι απασχολημένος είναι επιλογή, όχι επιβολή. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να γίνουμε λιγότερο απασχολημένοι είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόγραμμά μας καθορίζεται από εμάς. Είναι δική μας επιλογή και δεν είναι απαραίτητο να είμαστε πολυάσχολοι για να μπορέσουμε να επιτύχουμε.
  • Όρισε και επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητές σου. Όπως λέει η συγγραφέας Karen Martin “όταν όλα είναι προτεραιότητα, τίποτα δεν είναι”. Είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τις σημαντικότερες υποχρεώσεις μας και να εστιάζουμε σε αυτές. Παράλληλα οργανώνοντας όλα τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση κάθε υποχρέωσής μας θα καταφέρουμε να έχουμε λιγότερο άγχος.
  • Εξοικειώσου με το να λες “όχι”. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο. Είναι μία συνήθεια που απαιτεί εξάσκηση. Συχνά διστάζουμε να πούμε όχι σε κάτι που μας προτείνεται γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε κάποια ευκαιρία, να στεναχωρήσουμε αγαπημένα πρόσωπα ή γιατί μπορεί να νιώσουμε είτε εγωιστές είτε ενοχικοί. Κρατήστε όμως στο μυαλό σας ότι το “όχι” που θα επιλέξετε να πείτε δεν είναι απαραίτητο να απορρίπτει μία πρόταση αλλά μπορεί να αφορά μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι λέγοντας “όχι” σε κάτι σημαίνει ότι λέτε “ναι” σε κάτι άλλο που, μάλλον, είναι περισσότερο σημαντικό για εσάς!
  • Αναγνώρισε ότι ο προσωπικός χρόνος και η αυτοφροντίδα είναι εξίσου σημαντικά με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ημέρας. Γι’ αυτό το λόγο φρόντισε να υπολογίζεις καθημερινά και να σημειώνεις στο ημερολόγιό σου το χρόνο που νιώθεις ότι χρειάζεσαι για τον εαυτό σου, όπως ακριβώς κάνεις με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Δεσμεύοντας αυτές τις ώρες στο ημερολόγιό σου θα δεσμεύσεις και τον εαυτό σου να τηρήσει αυτό το πρόγραμμα και δεν θα παραλείπεις τη φροντίδα του.

  • Να είσαι παραγωγικός και όχι απασχολημένος. Η ικανότητα να μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα ταυτόχρονα θεωρείται συχνά μία σημαντική δεξιότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε πάντα πιο παραγωγικοί με αυτό τον τρόπο. Στην πραγματικότητα όταν αναγκάζουμε το μυαλό μας να επικεντρωθεί ταυτόχρονα σε διαφορετικά πράγματα ο εγκέφαλός μας δεν αναγνωρίζει πού να εστιάσει με αποτέλεσμα να δαπανάται περισσότερος χρόνος. Η εστίαση λοιπόν σε ένα πράγμα τη φορά μπορεί συχνά να μας κάνει περισσότερο παραγωγικούς και αποδοτικούς.

Κλείνοντας να θυμάστε ότι δεν έχει σημασία να είμαστε διαρκώς απασχολημένοι, αλλά με τι είμαστε απασχολημένοι. Κάθε φορά λοιπόν που νιώθετε ότι δεν προλαβαίνετε, φροντίστε να κάνετε στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση. Και πού ξέρετε… ίσως εκπλαγείτε με το πόσα περισσότερα μπορείτε να επιτύχετε, κάνοντας λιγότερα!