Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας αλλά και οι απρόοπτες ή απαιτητικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, συχνά, μας προκαλούν άγχος. Αναμφίβολα, η νέα πραγματικότητα που επέφερε η πανδημία που βιώνουμε, αύξησε τα επίπεδα άγχους και, συνεπώς, τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τι είναι όμως το άγχος;

Το άγχος περιλαμβάνει κάθε ερέθισμα φόβου ή πόνου που υπάρχει στην καθημερινότητα μας και επηρεάζει την φυσιολογική ισορροπία του οργανισμού μας. Ποικίλλει σημαντικά ανάλογα την προσωπικότητα, το προσωπικό στυλ και την κοινωνική υποστήριξη.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το 75% των παθήσεων οφείλεται στο άγχος, καθώς η σωματική και η ψυχική υγεία, είναι άμεσα συνδεδεμένες.

Ποια είναι τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι το άγχος μάς έχει κυριεύσει;

  • “Νιώθω ότι έχω δυσκολία ή ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Τι να κάνω;
    Παίρνω βαθιά ανάσα και:
    1. Αφήνω το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι.
    2. Εισπνέω από τη μύτη και αφήνω το θώρακα να φουσκώσει. Έτσι, χρησιμοποιώ πλήρως τους πνεύμονές μου. Διατηρώ την κίνηση του στήθους μου στο ελάχιστο, χωρίς σφίξιμο.
    3. Απαλά και ήρεμα, εκπνέω αργά από τη μύτη.
    4. Επαναλαμβάνω, κρατώντας ένα ρυθμό. 
  • “Βομβαρδίζομαι συνεχώς από αρνητικές ειδήσεις με αποτέλεσμα να πανικοβάλλομαι και να μην απολαμβάνω την καθημερινότητά μου”. Τι να κάνω;
    Προσοχή στο κενό μεταξύ “Ενημερώνομαι για τα γεγονότα” και “Διαστρεβλώνω τα γεγονότα”. Μειώνω το χρόνο που περνάω μπροστά στην τηλεόραση. Σαφώς είναι απαραίτητο η ενημέρωσή μας για τις τρέχουσες εξελίξεις ως μέλη της κοινωνίας. Ωστόσο, η υπερβολή αφενός «μπλοκάρει» την κριτική μας ικανότητα και αφετέρου ενισχύει το αίσθημα του άγχους και της ανασφάλειας.
  • “Νιώθω ότι δεν αξιοποιώ το χρόνο μου και δεν μπορώ να διαχειριστώ τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας”. Τι να κάνω;
    Βάζω πρόγραμμα στην καθημερινότητά μου. Κάθε πρωί, πριν ξεκινήσω την ημέρα μου, κάνω μία λίστα με τις υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιώσω, ξεκινώντας από τις πιο άμεσες. Κάθε φορά που ολοκληρώνω μία υποχρέωση, τη διαγράφω. Έτσι, στο τέλος της ημέρας θα έχω μία “εικόνα” για ό,τι τι κατάφερα να κάνω. Επιπλέον, στο τέλος της εβδομάδας, κοιτάζοντας τις λίστες με τις υποχρεώσεις που έχω εκπληρώσει, θα δω ότι είναι δυνατό να κάνω πολύ περισσότερα από όσα νόμιζα ότι μπορούσα!