Η αλήθεια είναι πως ο Ιανουάριος είναι συνδεδεμένος με κάθε νέο ξεκίνημα, καθώς είναι ο μήνας που ξεκινάει κι επίσημα μια νέα χρονιά. Είναι ο μήνας που συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους και να σκεφτόμαστε τις αλλαγές που θα θέλαμε να κάνουμε στη ζωή μας.

Μήπως, όμως, είναι κι ο Σεπτέμβριος ένα σημείο εκκίνησης;

Ας το παρατηρήσουμε λίγο καλύτερα…

Ο Σεπτέμβρης είναι μια αφετηρία. Είναι ο μήνας που γίνονται οι περισσότερες αλλαγές στον επαγγελματικό τομέα, ξεκινάνε τα σχολεία και οι αθλητικές δραστηριότητες, σηματοδοτεί την αλλαγή της εποχής. Είναι, επίσης, η περίοδος που καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μια νέα καθημερινότητα, από τις διακοπές και τη θάλασσα στις υποχρεώσεις και καιρό φθινοπωρινό. Οι περισσότεροι από εμάς, τον μήνα αυτό οργανώνουμε και τακτοποιούμε τον χώρο μας, τις ντουλάπες και το γραφείο μας. 

Φαίνεται, λοιπόν, πώς ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί εξίσου την έναρξη, όπως ο Ιανουάριος! 

Γιατί, λοιπόν, να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή – μιας και οι περισσότεροι είμαστε και ξεκούραστοι από τις διακοπές – ώστε να θέσουμε τους στόχους μας και να προγραμματίσουμε όλα τα μικρά βήματα που θα μας κατευθύνουν στην επίτευξή τους;

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας της απότομης “προσγείωσης” μετά τις διακοπές με τις υποχρεώσεις να φαντάζουν ατέλειωτες. Συνεπώς, συχνά είναι πιθανό να κυριαρχεί η πίεση και το άγχος με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος που θα θέλαμε να αφιερώσουμε και να σκεφτούμε τους στόχους μας.

Ο χρόνος, όμως, που χρειαζόμαστε γι’ αυτόν τον σκοπό, σίγουρα μπορεί να βρεθεί, εφόσον το επιθυμούμε. Και εφόσον αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στο βήμα αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απαντήσουμε στις εξής ερωτήσεις: 

  • Τι λειτουργεί καλύτερα στον επαγγελματικό αλλά και προσωπικό τομέα της ζωής μου; 
  • Σε ποιες βασικές ενέργειες ή δραστηριότητες νιώθω ότι είναι σημαντικότερο και θα ήθελα να εστιάσω για τους επόμενους τρεις μήνες;
  • Τι επιθυμώ να καταφέρω μέσα σε αυτή τη χρονιά και δεν έχω ξεκινήσει ακόμη να εργάζομαι προς την κατεύθυνση αυτή; 

Στο τέλος της ημέρας βέβαια, αυτό που είναι σημαντικό όλοι να θυμόμαστε είναι πως κάθε άνθρωπος λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς, δυνάμεις, όρια και ανάγκες. Γι’ αυτό και η καλύτερη στιγμή για να θέσουμε και να επιτύχουμε τους στόχους μας είναι τώρα! 

Και τι σημαίνει το “τώρα”;

Σημαίνει πως αυτή η στιγμή είναι διαφορετική για τον καθένα και πρέπει να συμβαδίζει με τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα και να γίνεται οποιαδήποτε στιγμή εμείς νιώσουμε την ανάγκη – ανεξάρτητα αν βρισκόμαστε στον μήνα Ιανουάριο ή Σεπτέμβριο. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε να είμαστε δραστήριοι “τώρα” αφού κάθε μέρα είναι ένα μικρό βήμα και μια μικρή νίκη ακόμη και σ’ αυτά που φαντάζουν μικρά ή ασήμαντα!
Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, ο καθένας μας τον “Σεπτέμβρη” του, τον “Γενάρη” του η οποιαδήποτε ‘άλλη στιγμή θεωρεί κατάλληλη για να επαναπροσδιοριστεί ή να ξεκινήσει.