Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας τη λέξη “ευζωία” αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι, όπως μαρτυρά και η σημασία της, η καλή ζωή. Αυτόματα, βέβαια, οι περισσότεροι από εμάς θα μονολογήσουν “καλή ζωή; Ωραία θα ήταν αλλά δεν είναι για μένα αυτά!”. 

Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αφενός οι δυσκολίες που συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μας αποθαρρύνουν. Αφετέρου, σκεπτόμενοι τι σημαίνει “καλή ζωή” ή “ευζωία” φανταζόμαστε ένα σενάριο το οποίο περιγράφει την ιδανική, για τον καθένα, καθημερινότητα. Σίγουρα, μία καθημερινότητα απαλλαγμένη από καταστάσεις άβολες που μας κάνουν να νιώθουμε άγχος, πίεση, κόπωση ή φόβο.

Πραγματικά, όμως, πιστεύετε ότι υπάρχει άνθρωπος που πρωταγωνιστεί σ’ ένα τέτοιο σενάριο; 

Ακόμη και στις πιο αστείες ταινίες, ποτέ δεν είναι όλα ιδανικά! Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε το δικό μας εγχειρίδιο ευζωίας, τις οδηγίες του οποίου θα εφαρμόζουμε σε κάθε κρίση με την οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι. Κάτι σαν “πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης” δηλαδή! 

Πρώτα από όλα, βέβαια, πρέπει να αποδεχτούμε ότι σε αυτό το εγχειρίδιο δε θα βρούμε ποτέ συμβουλές όπως “πώς να μεταφερθούμε μαγικά σε ένα παράλληλο κόσμο απαλλαγμένοι από οτιδήποτε μας δυσκολεύει!”. Είναι καθοριστικής σημασίας να αντιληφθούμε ότι δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν και είναι μέρος της εξέλιξης, όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται.

Το θέμα βέβαια δεν είναι να περνάμε καλά όταν όλα είναι ρόδινα. Αντιθέτως, επειδή είναι πιθανό, συχνά, κάτι να μας δημιουργεί ένα όχι και τόσο ευχάριστο συναίσθημα, το ζητούμενο είναι να βρούμε τους τρόπους που θα συνθέσουν αυτό το μαγικό διακόπτη που θα μας βοηθάει όχι μόνο να τις αντιμετωπίζουμε αλλά και να έχουμε μια καλή ζωή! 

Άλλωστε, όπως σίγουρα έχετε ακούσει, τη μεγαλύτερη ικανοποίηση τη νιώθεις όταν κατακτήσεις την πιο δύσκολη κορυφή. Ξέρω ότι ακούγεται κλισέ και διαβάζοντάς το, είναι πολύ πιθανό, στην πρώτη σκέψη, να το αμφισβητήσετε. Εύκολα, όμως, αποδεικνύεται πως, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι απόλυτα αληθές. Αρκεί απλώς να κάνετε μια μικρή αναδρομή σε όλες τις επιτυχίες σας, σε ό,τι έχετε καταφέρει, μικρό ή μεγάλο. Αναμφίβολα, οι πρώτες εικόνες που θα έρθουν στο μυαλό σας αφορούν τα πιο δύσκολα, όλα εκείνα που όταν ήρθατε για πρώτη φορά αντιμέτωποι φάνταζαν βουνό και το μόνο που σκεφτόσασταν είναι πως θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρετε.

Και τελικά; Όχι μόνο τα καταφέρατε αλλά ήταν και αυτά που σας έδωσαν τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό, σας γέμισαν πάθος και λαχτάρα για ζωή και σας έδωσαν νέα κίνητρα. Ακόμη και τώρα που κάνετε αυτή την αναδρομή, είμαι σίγουρη ότι, για όποιο αντίστοιχο γεγονός έχει έρθει στο μυαλό σας, χαμογελάτε και νιώθετε την αδρεναλίνη σας να εκτοξεύεται.

Ξέρετε, αλήθεια, τι σας έκανε τότε να τα καταφέρετε;

Όχι όχι, δεν σας ακούμπησε κανένα μαγικό ραβδάκι όσο κοιμόσασταν που σας γέμισε υπερδυνάμεις. Αυτό που έγινε είναι ότι αποφασίσατε να προχωρήσετε αφού αποδεχτήκατε πως η συγκεκριμένη κατάσταση είναι κάτι που σας δυσκολεύει. 

Αυτή, λοιπόν, είναι και η μαγική λέξη που πρέπει να υπάρχει στο πρώτο κεφάλαιο – ίσως και στην πρώτη παράγραφο – κάθε εγχειριδίου: η αποδοχή. Σίγουρα, ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του, μοναδικούς, μηχανισμούς άμυνας και δράσης. Γι’ αυτό και ο καθένας πρέπει να είναι ο δημιουργός του δικού του εγχειριδίου. Στο οποίο με αυτογνωσία, παρατήρηση, ευγένεια και κατανόηση απέναντι στον εαυτό του θα καταγράψει όλους εκείνους τους κατάλληλους τρόπους που θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει και να καταφέρει, παρά τις δυσκολίες του, να ζήσει τη δική του “καλή ζωή”. 

Όσο μοναδικός και προσωποποιημένος κι αν είναι ο οδηγός ευζωίας, μην παραλείψετε να αφιερώσετε τις πρώτες σελίδες στην αποδοχή, όπως είπαμε. Και τέλος, μην βιαστείτε να συμπληρώσετε αμέσως όλες τις σελίδες του τετραδίου σας – ούτε να κρίνετε τον εαυτό σας εάν οι λευκές σελίδες είναι αρκετές. Γιατί, όσο προχωράει το ταξίδι, μέσα από τις εμπειρίες θα εξελίσσεστε και θα ανακαλύπτετε νέους μηχανισμούς. Έτσι θα γεμίζουν και οι σελίδες,
Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως η πείρα μας κάνει πάντοτε λιγάκι πιο σοφούς!