Αν για κάτι αναζητάμε συχνά τρόπους είναι για το πώς να φροντίζουμε τη συντροφική μας σχέση, ώστε να είναι υγιής. Βέβαια, συχνά τείνουμε να ταυτίζουμε τον όρο “υγιής” με τον όρο “επιτυχημένη” σχέση. Είναι τελικά το ίδιο;

Στην εποχή μας κυριαρχούν, αναμφίβολα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και, όπως είναι γνωστό σε όλα αυτά τα μέσα τείνει να προβάλλεται η ιδανική και με όσο το δυνατόν λιγότερες ατέλειες εικόνα κάθε περίστασης. Το ίδιο σίγουρα συμβαίνει και με τις συντροφικές σχέσεις. Αυτό που τις περισσότερες φορές βλέπουμε είναι στιγμές διασκέδασης, ευχάριστες εικόνες με χαμόγελα, λόγια αγάπης και γενικότερα αυτό που θα λέγαμε “την τέλεια σχέση”. 

Είναι άραγε έτσι κάθε στιγμή της ημέρας; Και είναι τελικά εφικτή μια τέτοια “τέλεια” σχέση;

Θα τολμήσω να διαφωνήσω και να πω πως ένα τέτοιο σενάριο είναι, σχεδόν, ανέφικτο. Κάθε συνύπαρξη ατόμων είναι σίγουρα δύσκολη και είναι, συνήθως, αναπόφευκτο να μην υπάρχουν δυσαρέσκειες και διαφωνίες. Λογικό δεν είναι; Αναλογιστείτε πόσες φορές δεν θυμώνουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό και δεν συγκρουόμαστε μαζί του… Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να είναι όλα τέλεια, κάθε στιγμή στη σχέση μας με τον σύντροφό μας; Μάλλον θα συμφωνήσουμε, τελικά, ότι δεν είναι!

Αυτό, όμως, που είναι εφικτό είναι η δημιουργία μιας υγιούς σχέσης. Κι αυτό θα πρέπει να είναι και το ζητούμενο. Γιατί η υγιής σχέση θα είναι τελικά και επιτυχημένη. Προσοχή, όμως, μην μπερδευτείτε με τους όρους. Σε μια υγιή σχέση δεν είναι κάθε ώρα ιδανική. Ορίζεται ως υγιής σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία που κυριαρχούν σ’ αυτήν. Και ποια είναι αυτά; Ο σεβασμός, η επικοινωνία και η κατανόηση

  • Η επικοινωνία είναι ίσως ένα από τα κρισιμότερα στοιχεία για την έκβαση μιας σχέσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο να καταφέρνουμε να εκφράζουμε τις ανάγκες μας με τον κατάλληλο τρόπο αλλά και να είμαστε παρόντες και ενεργητικοί ακροατές σε ό,τι μας επικοινωνεί ο συνομιλητής μας. Αυτονόητο θεωρείται πως σε οτιδήποτε επικοινωνούμε είναι απαραίτητο να γίνεται με ειλικρίνεια
  • Ο σεβασμός είναι απαραίτητος σε κάθε πτυχή της σχέσης μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπίζουμε και να μιλάμε στον σύντροφό μας με σεβασμό αλλά και να σεβόμαστε τις ανάγκες που μας έχει εκφράσει. Εννοείται πως, ταυτόχρονα με τον σύντροφό μας, απαιτείται να σεβόμαστε και τον εαυτό μας.
  • Είναι πιθανό ορισμένες φορές η επιθυμία μας μια δεδομένη στιγμή να μην συμπίπτει με την επιθυμία του συντρόφου μας. Ακριβώς τις στιγμές αυτές είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με κατανόηση και να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τους λόγους που ο σύντροφός μας έχει τη συγκεκριμένη ανάγκη μια δεδομένη στιγμή. Έτσι, θα καταφέρουμε όχι μόνο να σεβαστούμε την όποια επιθυμία αλλά και να στηρίξουμε ουσιαστικά τον σύντροφό μας.

Με τους ρυθμούς μέσα στην καθημερινότητα να τρέχουν, τις απαιτήσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας να αυξάνονται και τις αλλαγές να είναι ξαφνικές και απρόβλεπτες (όπως για παράδειγμα συνέβη με την πανδημία) είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρισκόμαστε μέσα σε υγιείς σχέσεις. Σίγουρα απαιτείται προσπάθεια γι’ αυτό, αλλά μια υγιής σχέση μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες που προκύπτουν, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο χαρούμενους και λιγότερο αγχωμένους. Οπότε, μάλλον αξίζει να προσπαθούμε!