Μπορούμε άραγε όταν συμβαίνουν σημαντικά πράγματα γύρω μας να σκεφτόμαστε το χρόνο για χαλάρωση; Συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις, είτε μπορούμε  είτε όχι να ελέγξουμε, έχουμε την τάση να νιώθουμε ενοχές εκφράζοντας την ανάγκη ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να χαλαρώσουμε.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η χαλάρωση δεν είναι πολυτέλεια, είναι σωματική και ψυχική ανάγκη. 

Έρευνες που έγιναν το 2007 στην κλινική Mayo της Μινεσότα, έδειξαν ότι η χαλάρωση πρέπει να είναι προτεραιότητα στη λίστα των υποχρεώσεών μας. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις έρευνες η χαλάρωση μειώνει τα επίπεδα του στρες και του άγχους στον οργανισμό, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της καρδιακής υγείας. Επίσης, είναι απαραίτητη για τη σωματική υγεία, καθώς μειώνει τις μυϊκές συσπάσεις, αλλά και για το μυαλό μας βελτιώνοντας τη μνήμη και τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Γενικότερα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει αισθητά τα συμπτώματα παθολογικών και ψυχικών διαταραχών.

Η χαλάρωση λοιπόν είναι απαραίτητη! Όχι μόνο για όσους έχουν αυξημένες απαιτήσεις στον εργασιακό τομέα, αλλά για τον καθένα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να βρούμε, τους κατάλληλους για εμάς, τρόπους που θα μας βοηθήσουν να έχουμε έστω και λίγο χρόνο, μέσα στην καθημερινότητα, για να χαλαρώσουμε.

Μερικοί από τους πιο απλούς τρόπους για να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε είναι:

  1. Τεχνικές αναπνοής: Παίρνουμε βαθιές και ολόκληρες αναπνοές.
  2. Απολαμβάνουμε ένα ζεστό μπάνιο.
  3. Διαλογισμός. Αφιερώνουμε 5 λεπτά σε ησυχία, χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτα.
  4. Ακούμε την αγαπημένη μας μουσική.
  5. Βλέπουμε μία ταινία που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα.
  6. Αφιερώνουμε χρόνο στο παιχνίδι με το κατοικίδιό μας.

Οι τρόποι που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να χαλαρώσει είναι σημαντικοί και εξαρτώνται τόσο από τους ρυθμούς όσο και από τις ανάγκες μας. Αυτό που είναι όμως σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι μέσα στην ημέρα είναι απαραίτητο να δεσμεύουμε το χρόνο γι’ αυτά τα ευχάριστα διαλείμματα.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μάλλον δεν θα σταματήσουν να είναι έντονοι και τα γεγονότα δεν θα σταματήσουν να τρέχουν. Παρόλα αυτά ο χρόνος για χαλάρωση σημαίνει φροντίδα του εαυτού μας. Και ο εαυτός μας είναι το σπίτι μας. Όπως λοιπόν θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει φροντίζουμε το σπίτι μας έτσι πρέπει να φροντίζουμε και τον εαυτό μας, προσφέροντάς του απλόχερα χαλάρωση, χωρίς ενοχές.