Κάποια στιγμή στη ζωή μας, όλοι, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με καταστάσεις τις οποίες θα θέλαμε, τελικά, να έχουμε αντιμετωπίσει με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μια δύσκολη περίπτωση στην εργασία μας, μια κατάσταση που μας πιέζει ή μας τρομάζει ή εκείνες οι στιγμές που μια φωνή μέσα μας μάς ψιθυρίζει ότι δεν θα τα καταφέρουμε, αρκούν για να νιώσουμε ότι πράγματι δεν είμαστε αρκετά ικανοί. 

Κι αυτές ακριβώς είναι οι στιγμές που χρειαζόμαστε την αυτοπεποίθηση. Γιατί, τί είναι η αυτοπεποίθηση; Είναι η ικανότητα να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνατότητές του.

Σίγουρα η επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή με τους κατάλληλους ανθρώπους μπορεί να μας ενθαρρύνει να πιστέψουμε περισσότερο σε εμάς. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνες οι στιγμές που είτε δεν έχουμε χρόνο γι’ αυτό είτε έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό τρόπο. 

Και τότε είναι που, επιλέγοντας να χαλαρώσουμε με μία ταινία, μπορεί να πάρουμε αυτό το μήνυμα που χρειαζόμαστε και θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας. 

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές ταινίες που έχουμε ξεχωρίσει γιατί “κρύβουν” αυτό το μήνυμα:

  1. Harry Potter: Ένα ορφανό παιδί που νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά, καταφέρνει όμως να ανακαλύψει τον εαυτό του κάνοντας όμως ένα μαγικό ταξίδι. Υπάρχουν άνθρωποι που μέσα σ’ αυτό το ταξίδι μπορεί να δουν αντανακλάσεις του εαυτού τους αλλά και των συναισθημάτων τους. Κι αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα αυτών των ταινιών: πιστεύοντας στον εαυτό μας θα καταφέρουμε να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο και να επιτύχουμε ό,τι θέλουμε.

  2. Το κυνήγι της ευτυχίας: Αυτή η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “αριστούργημα”! Βλέποντας τον Will Smith να πιστεύει με τόση δύναμη στον εαυτό του και να κυνηγάει το όνειρό του με τόση πίστη και θέληση, παίρνουμε, αναμφισβήτητα, το πιο δυνατό μήνυμα και μεγάλη έμπνευση.

  3. Forrest Gump: Εκείνες τις στιγμές που νιώθουμε ότι η αυτοπεποίθησή μας χρειάζεται τόνωση, η ταινία αυτή είναι μια ιδανική επιλογή. Προβάλλοντας πώς ο Forrest Gump ζει μια εκπληκτική ζωή παρά τις δυσκολίες αποδεικνύει πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να πετύχουμε.

  4. Οι Άθικτοι: Παρόλο που ακόμη και η οικογένειά του χάνει την πίστη του σ’ εκείνον και φαίνεται να μην υπάρχει καμία ελπίδα, ο ίδιος καταφέρνει να κάνει την ανατροπή και, πιστεύοντας στον εαυτό του, να τα καταφέρει. Σενάριο φαντασίας; Μάλλον όχι!

  5. Ματίλντα: Πολλές φορές από τα μικρά παιδιά μπορούμε να πάρουμε μεγάλα μαθήματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Ματίλντα. Ενώ το περιβάλλον της – με εξαίρεση τη δασκάλα της – όχι μόνο δεν πιστεύει σ’ αυτήν αλλά φροντίσει να την αποθαρρύνει σε κάθε ευκαιρία, εκείνη εξερευνεί τις ικανότητές της, πιστεύει σ’ αυτές κι ανοίγει τελικά έναν νέο, μαγικό κόσμο, όχι μόνο γι΄αυτήν αλλά και για την αγαπημένη της δασκάλα.

  6. Άσπρο πάτο: Μία ταινία που μας προτρέπει να συλλογιστούμε τον τρόπο που δίνουμε νόημα και αξία στη ζωή μας αλλά και στον εαυτό μας. Σίγουρα θα προβληματιστούμε όχι μόνο για τον “φακό” μέσα από τον οποίο βλέπουμε τη ζωή μας αλλά και για το τι χρειάζεται τελικά για να μπορούμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας.