Πολλές φορές, λόγω της καθημερινότητας και των έντονων ρυθμών, νιώθουμε ότι πρέπει να εργαζόμαστε σκληρότερα και να προσπαθούμε, συνεχώς, να πετύχουμε περισσότερα. Γινόμαστε, έτσι, περισσότερο αυστηροί και επικριτικοί με τον εαυτό μας. Ωστόσο, δεν είναι κακό να έχουμε στόχους και όνειρα. Μας βοηθάει, όμως, αυτή η στάση να πετύχουμε τους στόχους μας ή μήπως μας εξαντλεί ψυχικά; Η απάντηση που, ίσως, όλοι έχουμε κάποια στιγμή ακούσει είναι ότι πρέπει να αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας.

Αλήθεια, τι είναι στην πραγματικότητα ή “αυτοαγάπη” ή “η αγάπη για τον εαυτό μας”;

Ο όρος “αυτοαγάπη” περιγράφει την εκτίμηση του εαυτού μας, που προκύπτει από ενέργειες που υποστηρίζουν τη σωματική, ψυχολογική και πνευματική μας ανάπτυξη. Είναι, επίσης, ο τρόπος να συνδεόμαστε με τον εαυτό μας, να “επικοινωνούμε” αποτελεσματικά μαζί του και να τον κατανοούμε. Πάνω απ’ όλα, η αγάπη για τον εαυτό μας, περιλαμβάνει τη φροντίδα αυτού.
Η αγάπη για τον εαυτό μας δεν περιγράφει απλώς την αίσθηση του να νιώθουμε όμορφα. Είναι μία δράση. 

Με λίγα λόγια, η αυτοαγάπη περιγράφει πώς αντιλαμβανόμαστε και πώς διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας.

Για κάθε άτομο, η αυτοαγάπη μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Και το σημαντικότερο είναι πώς η ικανότητα να αγαπάμε τον εαυτό μας μπορεί να καλλιεργηθεί και να βελτιωθεί. 

Τα πιο σημαντικά, λοιπόν, βήματα για να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας είναι:

  1. Να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.
    Η εσωτερική ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δούμε καθαρά τον εαυτό μας. Κάθε τι άλλο απλώς μας μπερδεύει. Η καθημερινή καταγραφή σε ένα τετράδιο των πιο σημαντικών σκέψεων και πράξεών μας, χωρίς επίκριση, θα μας βοηθήσει πολύ.
  2. Να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας.
    Ο εαυτός μας είναι πολύτιμος και αξίζει να του συμπεριφερόμαστε με ευγένεια, σεβασμό και εκτίμηση. Να επιλέγουμε ανθρώπους που μας συμπεριφέρονται με αυτές τις αξίες και να μην επιτρέπουμε να μας συμπεριφέρονται άσχημα.
  3. Να αναγνωρίσουμε τα δυνατά μας σημεία.
    Συνήθως, είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό που δεν μπορούμε να καταφέρουμε. Είναι, όμως, απαραίτητο να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Να εστιάσουμε, δηλαδή, σε ό,τι καταφέρνουμε. Ας συνηθίσουμε να καταγράφουμε καθημερινά τις επιτυχίες μας.
  4. Να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους.
    Ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας είναι η σύγκριση. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός γι’ αυτό και οι συγκρίσεις είναι ανόμοιες και, συνεπώς, άδικες.
    Κάθε φορά που “πιάνουμε” τον εαυτό μας να συγκρίνεται με άλλους θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καθένας έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο εξέλιξης.
  5. Να μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας.
    Παρατηρώντας τον εσωτερικό μας διάλογο μπορούμε καλύτερα να καταλάβουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Γι΄αυτό πρέπει να φροντίζουμε να ρωτάμε συχνά τον εαυτό μας τι χρειάζεται.
  6. Να υιοθετήσουμε μία θετική στάση ζωής.
    Για να συμβεί αυτό, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σύνθημα ζωής που θα είναι γεμάτο θετικότητα και αισιοδοξία. Για παράδειγμα, ένα σύνθημα ζωής θα μπορούσε να είναι ότι “η ζωή είναι παιχνίδι”. Επαναλαμβάνοντας το σύνθημά μας στην καθημερινότητα, αυτή μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη.
  7. Να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας.
    Είναι πολύτιμο να μάθουμε να ευχαριστούμε τον εαυτό μας για όλα όσα μας δίνει και για όσα κάνει καθημερινά. Ένας καλός τρόπος για να το καταφέρουμε είναι να λέμε “ευχαριστώ” που προσπάθησες.