Η υπερβολική σκέψη ή αλλιώς υπερανάλυση είναι ένας αόρατος εχθρός στο να χαιρόμαστε την καθημερινότητά μας. Σαφώς, η φροντίδα των πραγμάτων είναι σημαντική. Υπάρχει, όμως, ένα σημείο που όταν το υπερβούμε, η σκέψη γίνεται εμπόδιο. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και ενεργούμε είναι επίκτητος. 

Τι σημαίνει αυτό;

Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε σύμφωνα με τις παιδικές μας εμπειρίες, τις πεποιθήσεις μας και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και κινούμαστε. Και, δυστυχώς, η ζωή στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις ευνοεί την υπερανάλυση.

Η υπερβολική σκέψη, λοιπόν, μας οδηγεί να “μηρυκάζουμε” ή να επαναλαμβάνουμε τις ίδιες σκέψεις. Αυτή η υπερανάλυση όμως συχνά κουράζει, μας οδηγεί σε νοητικά αδιέξοδα και φέρνει συναισθηματική και σωματική εξάντληση.

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; 

Εκπαιδεύοντας σταδιακά το μυαλό μας να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο.

  • Ξεγέλασε το μυαλό σου. Βρες μία δραστηριότητα που σου είναι ευχάριστη και προγραμμάτισε να την ακολουθήσεις. Για παράδειγμα, άκουσε την αγαπημένη σου μουσική για 30 λεπτά.
  • Πάρε βαθιές ανάσες. Συχνά, η υπερανάλυση συνοδεύεται από αισθήματα άγχους, φόβου και έντασης που δυσκολεύουν την ελεύθερη αναπνοή. Θα σε βοηθήσει πολύ η αναπνοή στο να περιοριστεί η υπερβολική σκέψη.
  • Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις αυτόματα. Η αρνητική σκέψη συχνά έχει γίνει αυτοματισμός για τους περισσότερους που σημαίνει ότι σκεφτόμαστε αρνητικά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Θα βοηθήσει πολύ να αφιερώνουμε κάθε μέρα 10 λεπτά στο να παρατηρούμε τις σκέψεις μας και να τις καταγράφουμε σε ένα τετράδιο και στο τέλος της εβδομάδας να διαβάζουμε τι έχουμε γράψει κάθε μέρα. 
  • Μείνε στο παρόν. Το μυαλό έχει την τάση να πηγαίνει είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον. Βοήθησε το μυαλό σου να παραμένει στο τώρα και να απολαμβάνει την κάθε στιγμή. Να θυμάσαι ότι το παρελθόν έχει περάσει και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα, το μόνο που έχουμε είναι το παρόν.
  • Δράσε. Συχνά, σκεφτόμαστε ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα γιατί δεν αποφασίζουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα που μας απασχολεί. Χρησιμοποίησε το μυαλό σου με τέτοιο τρόπο ώστε να σου δίνει εύκολες και γρήγορες λύσεις χωρίς να παγιδεύεσαι στα σενάρια.
  • Δείξε κατανόηση στον εαυτό σου. Υπάρχει μία τάση να κατηγορούμε τον εαυτό μας και να φτιάχνουμε σενάρια για το “τι θα γινόταν αν;”. Αυτό μας βάζει σε μία κατάσταση αυτοτιμωρίας και δημιουργεί ενοχή. Καθησύχασε τον εαυτό σου λέγοντάς του ότι κάθε φορά κάνει αυτό που μπορεί.

Η υπερανάλυση είναι από τις πιο εξαντλητικές συνήθειες, μας παίρνει χρόνο και ενέργεια. Το μόνο που χρειάζεται για να αλλάξει είναι πρακτική. Θα γίνει δύσκολα στην αρχή  μα, αν το θέλουμε πραγματικά, θα αλλάξει.