Όλοι μιλάμε για την αγάπη σχεδόν καθημερινά και θεωρούμε αυτονόητο ότι γνωρίζουμε τι είναι αγάπη. Όλοι θέλουμε να μας αγαπούν και να αγαπάμε. Παράλληλα όμως παρατηρείται και μία έλλειψη αγάπης. Ενώ λοιπόν υπάρχει διάχυτη η λαχτάρα για αγάπη, βάζουμε σε προτεραιότητα την επιτυχία, τα χρήματα, τις σπουδές και τόσα άλλα. Και παρόλο που όλοι θέλουμε την αγάπη, φαίνεται να δυσκολευόμαστε συχνά τόσο να την εισπράξουμε όσο και να την εκφράσουμε.

Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό;

Οι άνθρωποι θεωρούν την αγάπη ως κάτι δεδομένο, που υπάρχει χωρίς να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Σε αντίθεση με το χρόνο και τον κόπο που αφιερώνουν να καλλιεργήσουν μια δεξιότητα.

Γνωρίζουμε τελικά τι είναι η αγάπη;

Ο τρόπος που ορίζουμε και αντιλαμβανόμαστε την αγάπη σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτό που δεχτήκαμε ως αγάπη από το οικογενειακό και κοντινό μας περιβάλλον.
Γι’ αυτό και το πώς ορίζει ο καθένας την αγάπη είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό.

Πολύ γενικά θα λέγαμε ότι η Αγάπη είναι μια έντονα εσωτερική κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης μας κατά την οποία αναπτύσσουμε ευγενικά και τρυφερά αισθήματα απέναντι στον εαυτό μας και σε κάθε άνθρωπο.
Η αγάπη είναι σαν ένα δώρο που δίνεται ελεύθερα και πρόθυμα!

Η Αγάπη είναι μία δράση και πρέπει να ενεργοποιείται, να μαθαίνεται και να εφαρμόζεται για να ζωντανεύει.  Η Αγάπη δεν είναι μόνο συναίσθημα, είναι και αξία, ικανότητα, επιλογή. 

Μα πάνω απ’ όλα η αγάπη είναι μια δύναμη που μόνο αγάπη μπορεί να γεννήσει! Γι’ αυτό άλλωστε και είναι συνδεδεμένη με έννοιες όπως αισιοδοξία, χαρά, θετικότητα, ασφάλεια, στοργή, κατανόηση και σεβασμό.

Γι’ αυτό και η σημασία της αγάπης είναι τεράστια!

Η αγάπη είναι το νερό που μας κρατάει ζωντανούς! Γεμίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως ότι αντέχει στο χρόνο, ενώνει, τρέφει, απελευθερώνει, διευρύνει και συγχωρεί.

Συνήθως επικεντρωνόμαστε στην αγάπη που κατευθύνεται στον άλλο άνθρωπο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η αγάπη έχει διττό χαρακτήρα. Αφορά δηλαδή, όχι μόνο την αγάπη προς τους άλλους, αλλά και την αγάπη για τον εαυτό μας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για να υπάρξει αγάπη χρειάζεται γνώση και προσπάθεια.

Και κλείνοντας αξίζει όλοι να θυμόμαστε ότι όπως είπε και ο Σοφοκλής, “ Μια λέξη μάς απελευθερώνει από τους πόνους της ζωής, κι αυτή είναι η αγάπη”.