Η αξία της χαράς είναι ανεκτίμητη αφού είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Τα βιβλία που έχουν γραφτεί για το θέμα αυτό, οι συζητήσεις και οι έρευνες που έχουν γίνει, πολυάριθμα. Ήδη από την αρχαιότητα, οι φιλόσοφοι είχαν ασχοληθεί αρκετά με την έννοια της ευτυχίας.

Τα συναισθήματα που νιώθουμε, ακόμη και μέσα σε μια μέρα, ποικίλλουν σημαντικά. Άλλες στιγμές νιώθουμε ότι τα συναισθήματά μας είναι “καλά” κι άλλες “κακά”. Το να είμαστε χαρούμενοι, όμως, δεν περιγράφει μόνο εκείνες τις όμορφες στιγμές που αξιοποιούμε στο έπακρο. Περιγράφει και την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις δυσκολίες μας ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή καθημερινότητα.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη “η ευτυχία είναι ο μόνος στόχος που αξίζει να επιδιώκουμε”. Κι ενώ τα στοιχεία που συνθέτουν μια ουσιαστική ζωή είναι αρκετά, η χαρά είναι ο κεντρικός πυρήνας του αισθήματος της πληρότητας.

Υπάρχει άραγε κάποιος που θα έλεγε ποτέ “Δεν θέλω να είμαι χαρούμενος”; Μάλλον όχι! Και οι λόγοι γι’ αυτό γίνονται εύκολα αντιληπτοί. 

Αναμφίβολα, όταν είμαστε χαρούμενοι νιώθουμε και πιο όμορφα. Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος λόγος που το συναίσθημα της χαράς έχει τόσο μεγάλη αξία.

  • Έχουμε αναλύσει αρκετές φορές τις επιπτώσεις του άγχους και του stress στην υγεία μας. Το συναίσθημα της χαράς, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το αντώνυμο αυτών. Όταν νιώθουμε χαρούμενοι έχουμε καλύτερη υγεία, όχι μόνο γιατί μειώνονται τα επίπεδα του άγχους αλλά και, γιατί τείνουμε να υιοθετούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι όχι μόνο κοιμούνται καλύτερα αλλά επιλέγουν να τρέφονται και πιο υγιεινά. Και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως οι χαρούμενοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, όπως έχουν αποδείξει αρκετές μελέτες.

  • Το κλειδί για να είναι μία σχέση λειτουργική και επιτυχημένη είναι να νιώθουμε καλά και πλήρεις με τον εαυτό μας. Κι όπως έχει ήδη αναφερθεί, η ευτυχία μας είναι ο πυρήνας της πληρότητας. Άρα, όταν είμαστε χαρούμενοι θα είμαστε και ολοκληρωμένοι με αποτέλεσμα οι σχέσεις και η επικοινωνία μας να είναι βελτιωμένες.

  • Συχνά, επικρατεί η αντίληψη πως όταν είμαστε επιτυχημένοι είμαστε κι ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει, είναι το αντίθετο. Όταν είμαστε ευτυχισμένοι, η αποτελεσματικότητα και οι αποδόσεις μας αυξάνονται με αποτέλεσμα την επιτυχία μας. Όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον, έχει αποδειχθεί ότι οι χαρούμενοι υπάλληλοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επαγγελματική εξουθένωση ενώ οι χαρούμενοι μάνατζερ αξιολογούνται πιο θετικά από τους εργαζόμενους.

  • Εκτός από πιο παραγωγικοί, οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι και πιο δημιουργικοί. Γενικά, το αίσθημα της χαράς “ξεκλειδώνει” την πρόσβαση στην πιο δημιουργική πλευρά του εγκεφάλου μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιλέγουμε και να ακολουθούμε περισσότερο δημιουργικές δραστηριότητες που μας τροφοδοτούν και μας κάνουν να νιώθουμε πιο χαρούμενος. Σαν να δημιουργείται λοιπόν ένας κύκλος χαράς. Βέβαια η δημιουργικότητα δεν περιγράφει μόνο τις καλλιτεχνικές ή άλλες δραστηριότητες.
    Καθώς η διάθεσή μας γίνεται πιο θετική μπορούμε να επινοήσουμε και να οραματιστούμε δημιουργικές λύσεις σε μία ποικιλία προβλημάτων. Μπορούμε έτσι να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες ή οποιαδήποτε “κρίση” προκύψει.

Η αξία της χαράς είναι μεγάλη αφού έχει σαν αποτέλεσμα να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για όσους αγαπάμε, τον περίγυρό μας και κατ’ επέκταση την κοινωνία ολόκληρη. 

Και ίσως ακούγεται κλισέ, αλλά η ευτυχία δεν βρίσκεται μόνο στα μεγάλα πράγματα. Πολλές φορές είναι “κρυμμένη” σ’ αυτά που φαντάζουν ασήμαντα. “Προκαλέστε”, λοιπόν, τον εαυτό σας να ανακαλύψει αυτά τα μικρά και ρουφήξτε όλη τη χαρά που κρύβουν!