Ο Δεκέμβριος είναι, συνήθως, ο μήνας του απολογισμού αλλά και της προετοιμασίας για τη νέα χρονιά. Κάνουμε την αυτοκριτική μας αξιολογώντας τι πήγε καλά και τι όχι ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τους στόχους που θα θέσουμε για τη νέα χρονιά. Γιατί όμως να βάζω ένα στόχο;

Ο καθορισμός στόχων μάς επιτρέπει να σχεδιάσουμε πώς θέλουμε να κινηθούμε στη ζωή μας. Όταν θέτουμε στόχους, δημιουργούμε ένα όραμα. Και έτσι, οι αποφάσεις που παίρνουμε και οι ενέργειες που κάνουμε θα πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά σ’ αυτό. Οι στόχοι μας δίνουν συγκέντρωση. Ταυτόχρονα, έχει παρατηρηθεί από έρευνες ότι, η στοχοθέτηση μας κρατά σε εγρήγορση, ωφελεί σημαντικά τον οργανισμό μας – ψυχικά και πνευματικά – και αυξάνει την ευτυχία μας.

Έχουμε συνδέσει, βέβαια, τον καθορισμό στόχων και την επίτευξή τους, περισσότερο, με την εργασία. Θεωρούμε ότι οι στόχοι είναι απαραίτητοι για τον επαγγελματικό μας κόσμο. Γι’ αυτό και τους έχουμε συνδέσει με την πίεση και το στρες που, ενδεχομένως, απαιτείται στο εργασιακό μας για την επίτευξη αυτών. Δημιουργείται έτσι ένα αρνητικό συναίσθημα το οποίο μας δυσκολεύει να θέσουμε στόχους που αφορούν την προσωπική μας ζωή και να καταφέρουμε, τελικά, να τους πραγματοποιήσουμε.

Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε για αυτό;

  • Σκεφτείτε το αποτέλεσμα που θα θέλατε:
    Είναι πολύ σημαντικό πριν αποφασίσουμε να θέσουμε ένα στόχο να κάνουμε στον εαυτό μας τις εξής ερωτήσεις:
    1. Είναι αυτός ο στόχος κάτι που θέλω πραγματικά;
    2. Είναι τόσο σημαντικός για εμένα ώστε να αφιερώσω ώρες και προσπάθεια για την επίτευξή του;
  • Αδιαμφισβήτητα, κάθε στόχος απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Συνεπώς, μία μεγάλη λίστα με στόχους που προσπαθούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα θα δυσκολέψει, σίγουρα, την ολοκλήρωσή τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό να προσδιορίζουμε τη σημασία του κάθε στόχου για εμάς και να θέτουμε προτεραιότητες

  • Προσδιορίστε τους στόχους σας:
    Κάθε στόχος θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Έτσι θα μπορείτε με ευκολία να παρακολουθείτε τα βήματα που κάνετε για να ολοκληρώσετε το στόχο σας. Παρατηρώντας την πρόοδό σας και γνωρίζοντας ακριβώς πότε ο στόχος θα θεωρείται για εσάς ολοκληρωμένος, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρετε.

  • Δημιουργήστε ένα πλάνο δράσης:
    Εκτός από τον προσδιορισμό του στόχου, είναι απαραίτητο να οργανώσετε και ένα σχέδιο δράσης για την επίτευξή του. Αυτό θα περιλαμβάνει τον τελικό στόχο αλλά και όλα τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του.
    Extra πληροφορία: μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί στο πλάνο σας. Χρησιμοποιείστε πολλά χρώματα, εικόνες ή ό,τι άλλο φανταστείτε. Έτσι, ο στόχος θα εδραιωθεί στο μυαλό σας.

  • Σχεδιάστε ένα χρονοδιάγραμμα:
    Θα είναι αρκετά βοηθητικό εάν ορίσετε ένα χρονοδιάγραμμα για κάθε βήμα που απαιτείται με ημερομηνίες, προθεσμίες και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ένα χρονοδιάγραμμα δημιουργεί, συνήθως, την αίσθηση του επείγοντος. Αυτό λειτουργεί ως παρακίνηση ώστε να παραμείνετε εντός προγράμματος και να ολοκληρώσετε τον στόχο σας.
  • Αξιολογήστε τακτικά την πρόοδό σας:
    Προγραμματίστε έναν έλεγχο και μία αξιολόγηση της προόδου σας με σταθερή συχνότητα (π.χ. εβδομαδιαία). Θα μπορέσετε έτσι να μετράτε τον έλεγχο της προόδου σας αλλά και να ελέγχετε το πρόγραμμά σας. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε καλύτερο έλεγχο σχετικά με ό,τι απομένει για την ολοκλήρωση του στόχου ενώ θα μπορείτε να κάνετε τις όποιες απαιτούμενες προσαρμογές με βάση το πρόγραμμά σας. Βλέποντας τη γραμμή τερματισμού, θα αποκτήσετε περισσότερα κίνητρα για να συνεχίσετε. Και μην ξεχνάτε ότι είναι απαραίτητο να διατηρείτε ισχυρά τα κίνητρά σας για την ολοκλήρωση κάθε στόχου!

  • Γράψτε τους στόχους σας:
    Ίσως το σημαντικότερο βήμα απ’ όλα είναι η αναλυτική καταγραφή των στόχων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Brian Mayne, ο οποίος έχει ασχοληθεί σε βάθος με τη στοχοθεσία, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με τις λέξεις και εικόνες και να δημιουργήσετε τελικά ένα “χάρτη στόχων”. Με τον τρόπο αυτό, θα ενεργοποιηθεί ολόκληρος ο εγκέφαλος και οι στόχοι θα αποτυπωθούν στο υποσυνείδητο. Θα μπορέσετε, έτσι, να κατευθυνθείτε με περισσότερη ευκολία προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε!

Είναι δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν να αναλάβετε δράση. Κάντε, λοιπόν, τα πρώτα βήματα που θα σας οδηγήσουν στα επόμενα μέχρι την ολοκλήρωση των δικών σας στόχων.

Και μην ξεχνάτε, είναι σημαντικό να επιβραβεύετε τον εαυτό σας και να γιορτάζετε, όχι μόνο με την επίτευξη των στόχων σας αλλά και, για την πρόοδό σας! Όπως λέμε “μπράβο” στα αγαπημένα μας πρόσωπα για τα επιτεύγματά τους, θα πρέπει να λέμε και στον εαυτό μας γιατί το αξίζει, όχι μόνο για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά βήματα!