5+1 αυτογνωσιακοί στόχοι

Οι αυτογνωσιακοί στόχοι  είναι σημαντικοί για διάφορους λόγους, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην προσωπική ανάπτυξη, την ευημερία και την επιτυχία. Έχουμε συνηθίσει να μας βάζουν στόχους στον εργασιακό μας χώρο, και συχνά συνδυάζονται με μεγάλο άγχος και αγωνία. Πόσο σημαντικό όμως είναι να μάθουμε να βάζουμε στόχους που αφορούν την βελτίωση του εαυτού μας, άρα και την ποιότητα της ζωής μας. Αυτές είναι μερικές ιδέες πάνω στις οποίες μπορείτε να φτιάξετε τους δικούς σας αυτογνωσιακούς στόχους:

Αναλογιστείτε τις αξίες: Βρείτε και δώστε χρόνο για να προσδιορίσετε και να προβληματιστείτε σχετικά με τις βασικές σας αξίες. Κατανοήστε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς, καθώς αυτό αποτελεί το θεμέλιο για τις πεποιθήσεις και τις πράξεις σας.

Συναισθηματική επίγνωση: Αναπτύξτε την ικανότητα να αναγνωρίζετε και να κατανοείτε τα συναισθήματά σας. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα για να παραμένετε παρόντες στη στιγμή και να παρατηρείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να τα κρίνετε.

Σύνδεση νου-σώματος: Καλλιεργήστε την επίγνωση της σύνδεσης μεταξύ του μυαλού και του σώματός σας. Δώστε προσοχή στο πώς η σωματική σας ευεξία επηρεάζει τα συναισθήματά σας και το αντίστροφο.

Στυλ επικοινωνίας: Αναλογιστείτε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε με τους άλλους. Εξετάστε τις δεξιότητες ακρόασης, τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και εργαστείτε για να βελτιώσετε την ικανότητά σας να εκφράζεστε αποτελεσματικά.

Ανοιχτό μυαλό: Καλλιεργήστε ένα ανοιχτό μυαλό αναζητώντας διαφορετικές προοπτικές και εμπειρίες. Αμφισβητήστε τις πεποιθήσεις σας και να είστε πρόθυμοι να προσαρμοστείτε και να αναπτυχθείτε με βάση τις νέες πληροφορίες.

Όρια: Θέστε και διατηρήστε υγιή όρια στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Αναγνωρίστε πότε πρέπει να πείτε “όχι” και δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα.

Αξίζει να δοκιμάσετε, να εστιαστείτε περισσότερο στον εαυτό σας!