Ο όρος «τραύμα» είναι μια εμπειρία ή ένα γεγονός που είναι συναισθηματικά ή ψυχολογικά οδυνηρό και κατακλύζει την ικανότητα ενός ατόμου να αντεπεξέλθει . Οι επιπτώσεις του τραύματος μπορεί να είναι μακροχρόνιες. Περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, αναδρομές στο παρελθόν, συμπεριφορές αποφυγής και αλλαγές στη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία. Το τραύμα μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση του εαυτού του ατόμου, τις σχέσεις με τους άλλους και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Αυτές είναι 5 + 1 αλήθειες για το τραύμα, που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε:
  1. Το τραύμα επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και υπόβαθρου. Από μικρή ηλικία μέχρι και τα βαθιά γεράματα το άτομο μπορεί να τραυματιστεί.
  2. Τα συμπτώματα του τραύματος μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους αμέσως μετά το τραυματικό συμβάν. Ακόμα και μετά από μήνες ή και χρόνια αργότερα.
  3. Οι επιζώντες από τραύμα βιώνουν ντροπή, ενοχή και αυτοκατηγορία, που επιδεινώνουν περαιτέρω τα συμπτώματά τους και να καθυστερήσουν την ανάρρωσή τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία να έχουν γύρω τους περιβάλλον υποστηρικτικό που εμπνέει ασφάλεια.
  4. Το τραύμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάχρηση ουσιών, οι διατροφικές διαταραχές και οι διαταραχές προσωπικότητας.
  5. Οι επιζώντες τραύματος έχουν ανάγκη από μια σειρά θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας, της φαρμακευτικής αγωγής. Όπως επίσης και εναλλακτικών θεραπειών όπως η γιόγκα, οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, μεθόδους θετικής ψυχολογίας , ΝLP κ.α .
  6. Οι προσπάθειες πρόληψης, όπως η παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης σε άτομα που κινδυνεύουν να τραυματιστούν, μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης και τον αντίκτυπο του τραύματος στις κοινότητες.

Εν κατακλείδι αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το τραύμα είναι μια πολύπλοκή συνθήκη.  Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε. Μπορούμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας με τα απαραίτητα μέσα. Έτσι ώστε το τραύμα να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα.